19.6 C
София
събота, 24 септември 2022 г.

Повече депресия и тревожност ни мъчат заради COVID-19

Макар да не е първа причина за възникването на психосъстояния като тревожността и депресията, пандемията от коронавируса е увеличила много случаите на хора, страдащи от тях, твърди психолози.

„Почти всички хора, с които работя и които наблюдавам изпитват тревожност и са депресирани, това е едно универсално състояние към момента. Важно е да си спомним обаче, че пандемията от тревожност и депресия беше разпозната още през 2000г., а пандемията от COVID-19 просто изведе тези състояния в много висока точка“, каза пред бТВ психотерапевтът проф. Елена Мустакова-Пасарт.

проф. Елена Мустакова-Пасарт, кадър бТВ

„Всеки човек има някакви конкретни проблеми, които трябва да решава. Вследствие на това най-различни физически симптоми могат да отразят запушена психика. В това тежко време хората не могат да разберат откъде идва всичко това“, каза още проф. Мустакова.

Според нея отговорът за справянето с тези състояния се крие не само в психотерапията, а в цялостното прогресивно човешко мислене, част от което са както всички хора от науката, така и духовните хора.

„Оцеляването и надделяването над кризите е въпрос на намирането на смисъла. Осъзнаване, че всеки един от нас е част от обществото. Решението на тази психична, икономическа и екологическа криза, в която се намираме в момента, е ориентирането от материалното към духовното и от егото към общността, но е важно да разберем и защо този процес е толкова труден за обикновения човек“, обясни още тя.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html