петък, 29 март 2024 г.

Как стара колекция може да възкреси изчезналата Синя пеперуда

 

Изминали са приблизително 80 години, откакто Синята пеперуда Xerces за последно е видяна да лети по крайбрежните пясъчни дюни на Калифорния.

Ново изследване на ДНК на пеперудата от близо вековен музеен екземпляр показва, че тя е отделен вид. Нещо повече, това откритие означава, че синята пеперуда Xerces (Glaucopsyche xerces) е първият вид насекоми в САЩ, за които е известно, че са изчезнали заради хората, съобщават изследователите в Biology Letters.

Преди пеперудата е живяла само на полуостров Сан Франциско. Но в началото на 40-те години, по-малко от век след официалното й научно описание през 50-те години на 19-ти век, пеперудата внезапно изчезва. Скоростното изчезване на насекомото вероятно се дължи на загубата на местообитания и местна растителна храна в резултат на градското развитие, може би и на нашествие на инвазивни мравки, вероятно разпространени при изпращането на стоки.

Но не било ясно дали синята пеперуда Xerces е била свой собствен вид, или просто изолирана популация от друг, по-широко разпространен вид синя пеперуда, казва Кори Моро, ентомолог от университета Корнел.

 Учените анализирт ДНК от 93-годишен образец в колекцията сини пеперуди Xerces в Чикагския полеви музей и откриват, че изчезналото насекомо е отделен вид.

 

За да разберат, Моро и колегите му взели 93-годишен екземпляр Xerces, съхраняван в Музея на полето в Чикаго, като извличат ДНК от малко парченце от тъканта на насекомото. Въпреки че ДНК се разгражда с възрастта, екипът успял да сравни избрани гени на Xerces с тези на други тясно свързани сини пеперуди. Изследователите също така сравнили геномите или генетичната информация на митохондриите на насекомите – клетъчни структури, участващи в производството на енергия, които имат свой собствен набор от ДНК.

Използвайки гените и „митогеномите“, изследователите са създали еволюционно дърво, показващо как всички видове пеперуди са свързани помежду си. Изчезналата синя пеперуда Xerces е генетично различима, което гарантира класификация като вид, установи екипът.

„Някак си изгубихме парче от пъзела за биологичното разнообразие на „гоблена“ на района на залива Сан Франциско, когато този вид е принуден да изчезне“, казва Моро. Пеперудата се смята за кандидат за възкресение, казва Моро, като изчезналите видове се връщат обратно чрез клониране или други генетични манипулации.

За Феликс Греу, еволюционен биолог от Полевия музей, казва, че едва сега става ясно защо дългосрочните музейни колекции са толкова важни. „Не беше ясно в продължение на много години. Но в крайна сметка генетичните техники, използвани в изследването, не са съществували, когато насекомото е изчезнало. „Не знаете каква технология ще има след 100 години“, казва Греу.

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html