четвъртък, 25 април 2024 г.

Камък, открит в английско поле, се оказва безценен метеорит

 

 

Малък неугледен черен камък, намерен на едно поле до Глостършир, Великобритания, се оказва безценен подарък от небето. Метеоритът може да съдържа жизненоважна информация за формирането на Слънчевата система и за произхода на самия живот.

Той е прелетял от някъде извън орбитата на Марс. Пътешествието му към Земята е започнало поради гравитационни взаимодействия или сблъсък между астероиди. Скалният фрагмент се е претърколил в необятното пространство, за да завърши своето пътуване, минавайки през нашата атмосфера и да падне на Земята като метеорит.

Метеоритът, известен като Winchcombe, обаче може да се окаже необикновен метеорит. Сега учените правят анализи, за да определят състава му, с надеждата да научат повече за това откъде идва и как се е образувал.

„Вътрешната структура е крехка и хлабаво обвързана, пореста и с пукнатини“, казва ученият Шон Фаулър от университета в Лафборо във Великобритания.

„Изглежда, че не е претърпял термичен метаморфизъм, което означава, че е бил там, около Марс, недокоснат, преди да е създадена някоя от планетите на Слънчевата система. Това означава, че имаме рядката възможност да разгледаме частица от нашето първично минало.“

Малкият фрагмент е част от същия метеорит, паднал през март на английската ливада. Той е на около 4,6 милиарда години, приблизително на същата възраст като Слънчевата система. Това означава, че се е образувал от същия облак прах и газ, който ражда нашето Слънце и планетите.

Докато планетите на Слънчевата система впоследствие са претърпели значителни събития и трансформации, метеоритът от Глостършир е незасегнат от подобни събития в астероидния пояс между Марс и Юпитер. Неговата слабо агрегирана конструкция означава, че тя не е преживяла уплътняването вследствие от многократни сблъсъци, докато не се е приземил в Англия.

Пристигането му на Земята предизвика голямо оживление сред учените – той не само че е първият метеорит с такава биография, но се оказва и рядък вид, известен като въглероден хондрит.

Това означава, че е скален метеорит, а не желязо, съставен предимно от въглерод и силиций. Тези материали са по-малко склонни да оцелеят в атмосферата в атмосферата, отколкото железните скали.

Почернената част от космическата скала ще бъде подложена на набор от анализи, включително електронна микроскопия, вибрационна спектроскопия и рентгенова дифракция. Тези техники ще помогнат да се разкрие физическата структура на скалата, както и от какво е направена. Вече знаем малко, но учените търсят скрити подробности.

„Основната част от метеорита се състои от минерали като оливин и филосиликати с други минерални включвания, наречени хондрули“, каза Фаулър.

„Но съставът е много различен от всичко, което бихте намерили тук на Земята. И за разлика от други метеорити, които сме открили, този вероятно съдържа някаква неизвестна досега химия или физическа структура, невиждана досега в други регистрирани проби от метеорити.

„По-малко от пет процента от всички възстановени метеорити на Земята са въглеродни хондрити, но те са много търсени: богати са на органични материали и учените смятат, че може да съдържат улики за произхода на органичната материя тук на Земята.

Други подобни парчета космически скали са довели до проблясъци за произхода на градивните елементи на живота, като водата например, но с толкова малко налични за проучване материали, че учените са жадни за още.

„Въглеродните хондрити съдържат органични съединения, включително аминокиселини, които се намират във всички живи същества“, казва астрохимикът Дерек Робсън от Източноанглийската организация за астрофизични изследвания, който открива метеорита.

„Възможността да се идентифицира и потвърди наличието на такива съединения от материал, който е съществувал преди раждането на Земята, би била важна стъпка към разбирането как е започнал животът“, казва той.

Анализът на екипа продължава.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html