четвъртък, 28 март 2024 г.

Ще има ли масови оставки в Пирогов?

проф. Диян Енчев, Пирогов, кадър Нова телевизия

Възможни са масови оставки в спешната болница „Пирогов“, като основни причини за това са „несправедливостта, огорчението и обидата“. „Това е абсолютно обяснимо. Отношението към здравеопазването по принцип винаги е било негативно. Липсва елементарно финансиране. Едва преди 4-5 години в болницата беше извършен генерален ремонт. Това е много обидно и болезнено”, предупреди пред Нова телевизия проф. Диян Енчев – началник на Първа клиника по ортопедична травматология в „Пирогов“.

Според него здравният министър Стойчо Кацаров е виновен за скандала около спешната болница. „Не може здравният министър да си извади пред всички личната история на заболяването. После се оказа, че той не знае даже какво пише в нея. Кой е облагодетелстваният – болница „Пирогов”, която има фиксиран бюджет и не е взела и стотинка повече, или този, който не е отишъл на касата и не си е платил 450 лв.“, запита Енчев.

Той е категоричен, че лечебното заведение не е взело неправомерно един милион лева, както се твърди. „Няма взети един милион лева от „Пирогов” над фиксирания бюджет. От началото на COVID кризата финансирането на всички болници у нас е на базата на фиксиран бюджет”, поясни специалистът.

„Ако човек се замисли собственикът на „Пирогов” можеше да дойде преди месец. Отстоянието между болницата и Министерството на здравеопазването е малко. Можеше да дойде да говори с шефовете на всички клиники, да постави въпросите, които той смята, че трябва да се решат. Да постъпи като колега с колега. Не е редно всичко да излиза по медиите. Дори смятам, че не е редно да бъда тук. Моето място е в клиниката”, заяви професорът в студиото на Нова телевизия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html