16.1 C
София
неделя, 2 октомври 2022 г.

Томас Бах: Никога не сме мислили за отмяна на Игрите

Отмяната на олимпийските игри в Токио би била най-простото решение, но Международният олимпийски комитет (МОК) не е разглеждал тази възможност. Това заяви по време на сесията на МОК президентът Томас Бах. Заради пандемията от коронавирус Игрите в Токио бяха отложени с една година.

„Отмяната би била най-лесният вариант за нас: щяхме да получим парите от застраховките и да пристъпим към подготовката за Игрите през 2024 година в Париж. Но никога не сме обмисляли възможността за отмяна, МОК никога не изоставя спортистите по този начин“, каза Бах.

„Направихме безпрецедентна стъпка да отложим Олимпийските игри. Днес мога да кажа честно, че не знаехме, че всичко ще бъде толкова трудно. Никой никога не се е сблъсквал с подобно решение. Ние можехме да вземем това решение само благодарение на пълното доверие от страна на нашите японски партньори“, добави той.

Участниците в сесията на Международния олимпийски комитет, която се провежда в Токио днес и утре, почетоха с минута мълчание жертвите на пандемията от коронавирус. Японският премиер Йошихиде Суга, който присъства на сесията, потвърди решимостта на японските власти да проведат Олимпиадата в безопасен формат.

„Животът и здравето на хората в Япония остават наш приоритет, но правим и всичко възможно, за да могат спортистите да се състезават безопасно. Решени сме да проведем Игрите в безопасен формат,“ каза Суга.

В същото време обаче отмяна на олимпийските игри в последния възможен момент не е изключена. Това каза сензационно изпълнителният директор на Токио 2020 Тоширо Муто на пресконференция. Най-големият спортен форум трябва да бъде открит на 23 юли и да продължи до 8 август. В момента в Япония продължава да има проблеми с коронавируса, като броят на новозаразените започна да се увеличава преди игрите. През уикенда стана ясно, че двама спортисти в олимпийското село са заразени с коронавирус. общият брой на позитивните тестове на спортисти или хора от организацията към момента е 55.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html