събота, 20 април 2024 г.

Вторият живот на Хъбъл: Най-ранните снимки на легендарния телескоп

 

.

Тези две странни галактики са едни от най-ранните снимки на телескопа

 

Дълго време не беше ясно дали всевиждащото, най-важното око на учените в изследването на Космоса ще може отново да вижда. Хъбъл вече отново е на работа, учените успяха да го съживят от почти сигурна смърт.

Тези ранни снимки са в чест на завръщането на Хъбъл към пълните научни операции, след корекция на компютърна аномалия на борда на космическия кораб. Нормалните научни наблюдения бяха рестартирани на 17 юли, в 13:18 ч. EDT. Сред ранните цели са кълбовидни звездни клъстери в други галактики и полярни сияния на гигантската планета Юпитер, в допълнение към погледа на причудливите галактики.

Тези две особени галактики са част от програма, водена от Джулиана Далкантон от Вашингтонския университет в Сиатъл за изследване на странни галактики, разпръснати по небето.

Снимката вляво е рядък пример за взаимодействаща двойка галактики в южното полукълбо. Тези наблюдения на Хъбъл осигуриха първия поглед на Хъбъл с висока разделителна способност на тази интригуваща галактична система, която се намира на 297 милиона светлинни години. По-рано астрономите смятаха, че това е система от „сблъсъчни пръстени“ поради челното сливане на две галактики. Новите наблюдения на Хъбъл показват, че продължаващото взаимодействие между галактиките е много по-сложно, оставяйки след себе си богата мрежа от звезди и прашен газ.

Снимката вдясно е голяма спирална галактика с необичайни, удължени спирални рамена, на разстояние 490 милиона светлинни години. Ръцете й се простират в радиус от 163 000 светлинни години, което го прави три пъти по-експанзивна от нашата галактика Млечен път. Докато повечето дискови галактики имат четен брой спирални рамена, тази има три.

„Ще си призная, че съм имал няколко нервни момента по време на спирането на Хъбъл, но също така имах вяра в невероятните инженери и техници на НАСА. Всички сме изключително благодарни и развълнувани да се върнем към науката!“ – каза Далкантон.

Космическият телескоп Хъбъл е проект за международно сътрудничество между НАСА и ЕКА (Европейската космическа агенция). Центърът за космически полети на Госард на НАСА в Грийнбелт, Мериленд, управлява телескопа. Научният институт за космически телескоп в Балтимор, Мериленд, провежда научни операции на Хъбъл. STScI се управлява за НАСА от Асоциацията на университетите за изследвания в астрономията във Вашингтон, окръг Колумбия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html