19.6 C
София
събота, 24 септември 2022 г.

Цветлин Йовчев: Ако се състави правителство, то ще бъде нестабилно

Снимка Интернет

„Има вероятност да бъде съставено правителство, но то ще бъде нестабилно, тъй като политическите субекти нямат изградени и устойчиви партийни структури, а и имат съществени различия по важни за обществото въпроси“.

Това заяви пред БНР Цветлин Йовчев, бивш председател на ДАНС, вицепремиер и министър на вътрешните работи в кабинета на Пламен Орешарски, началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев, бивш съветник по сигурността на Бойко Борисов.

Според него Слави Трифонов не би се поставил в положение „някой да му диктува като марионетка какво да прави“. „ИТН е поставена пред изключително тежък избор. Липсва им партийна инфраструктура, няма кадри, които да са изграждали през годините, сега за кратък период от време трябва да създадат програма. Това е тежка задача. В тази ситуация Слави Трифонов трябва да заложи на хора с опит. Хората искат промяна, но те не видяха подходящ политически субект, който да я реализира и резултатите от изборите показаха това“.

Йовчев смята, че новите субекти са носители на дефектите на политическата система:  „В момента подходящи за политическата система са хора, и успяват в нея, които не са склонни да формират и да защитават собствено мнение, които са готови да защитават всяка спусната тема, без да имат морални рамки. Това води до цялостното състояние на обществото“.

В предаването „12+4“ Цветлин Йовчев коментира темата за президентска република:

„Има успешни примери за президентска република, но това не е панацея. Ако същата политическа система извърши този преход, недъзите ще си останат. Дори ще стане по-опасно, защото тогава ще станем заложник на един човек и на неговите желания. Българинът продължава да търси бащицата… За да се промени политическата система, е необходим обществен натиск“.

Прогнозата на Йовчев за внасянето от правосъдния министър на искане за прекратяване на правомощията на главния прокурор е, че Висшият съдебен съвет няма да гласува прекратяване на мандата на Иван Гешев: „Повече се фокусираме върху личността. Но друго е важно – системата да е изградена така, че който и да е на това място, да няма възможност да извършва неща извън закона. В тази система трябва да има баланс между независимост и контрол. Ако тя стане напълно независима, то тя ще бъде и безконтролна. Българското общество го интересува да има правосъдие“.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html