събота, 20 април 2024 г.

Служебният кабинет и машините прогонили ромите от изборите

сн. БТА Архив

По-ниската избирателна активност при ромите се дължи на натиска, който служебното правителство оказа върху подозираните за непочтените методи за набиране на гласове. Това мнение изрази пред БНТ изборният експерт Стоил Стоилов. Според него причина може и да е въведеният машинен вот, който свали интереса заради елемента на технологичен и образователен ценз.

Даниел Пейчев от Българската асоциация по изборни системи пък обясни, че сме станали свидетели на най-ниската избирателна активност на парламентарни избори у нас. Според него тя може да се сравни само с тази на вота за европарламент. „Причина можем да търсим и в умората на българския избирател от избори – втори подред парламентарни. Може да се анализира и дистанцираността на политиците от избирателите, те са по-далеч от електората“, смята още Пейчев.

Той коментира и плюсовете на машинния вот – особено ярко виждащи се при изборната администрация, която предаде книжата бързо и без опашки.

Стоилов добави обаче, че трябва да има и контролно броене, което да е ясно заедно с официалните резултати от вота, за да няма никакви съмнения.

И двамата бяха на мнение, че въпреки увеличения брой секции в чужбина това не е повлияло на активността там, като увеличението на отишлите да дадат своя глас е около 100 гласа на секция във Великобритания.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html