16.1 C
София
неделя, 2 октомври 2022 г.

Световни организации алармират: Все повече хора живеят така, сякаш няма да има утре

Пет организации на ООН алармират, че в света нараства апатията от безработица и психическите отклонения в следствие от пандемията, която разрушава базови ценности и променя живота на много хора. Но неотложна и спешна задача пред правителствата е нарастване на гладуващите по света.

„Ако това не е спешен сигнал, не знам какво е. В сравнение с последния доклад, сега имаме още 161 милиона гладни хора. Ако гладът не е проблем номер едно в света, тогава не знам какво е“, казва Дейвид Бийзли, директор на Световната програма по прехраната.

До 2015г. гладът в цял свят е намалявал, докато в последните години, след началото на пандемията се забелязва рязко нарастване на гладуващите.

Повечето от хората в недохранване живеят в Африка, където се наблюдава най-голям брой гладни хора, следвани от Азия, Латинска Америка и Карибите, съобщава „Гардиън“.

„Горд съм, че можем да изстрелваме ракети с космически туристи до Луната, но на Земята в същото време деца гладуват всеки ден“, каза Бийзли. Организацията на обединените нации призова политиците за помощ на бедните страни за смекчаване на последиците от пандемията. „Трябва да работим заедно по хранителната система и нейната трансформация. Никой не трябва да бъде пренебрегван“, каза Зузана Якоб от Световната здравна организация.

Те участват в изготвянето на Световния доклад за прехраната, като между тях са Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) и Световната здравна организация (СЗО). Заключението е, че коронавирусът бързо е променил живота на много хора на Земята, защото са загубили работните си места и в същото време цените са се повишили, особено на основните средства за живот.

Доминик Цилер от Фонда за подпомагане на ООН казва, че „мнозина живеят така, сякаш няма да има утре“ и посочва, че това разрушава основата на живота и води до глад и недохранване.

„Това трябва да спре“, каза Цилер.

През последната година почти всеки трети жител на планетата не е имал безопасен достъп до достатъчно количество храна, а сред тях има милиони деца, което показва, че нещата вървят в грешна посока, предупреждават авторите на доклада.

 

 

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html