събота, 20 април 2024 г.

Разбраха защо неутронните звезди са удивително идеални сфери

      Изображение на неутронна звезда

 

Бързо въртящите се неутронни звезди винаги са били много привлекателни цели за непрекъснато изследване от учените. Освен че са свръхплътни обекти, неутронните звезди имат и огромно гравитационно притегляне, около милиард пъти по-силно от това Земята.

Наскоро екип от учени използва модели на неутронни звезди за картографиране на малки планини върху неутронни звезди. И резултатите показаха, че тези планини с неутронни звезди са високи само части от милиметри. Причината зад такава незначителна височина е огромната гравитация върху свръхплътните обекти.

Огромното гравитационно привличане на неутронни звезди смачква всеки елемент на повърхността до минимални размери, което означава, че звездата е почти перфектна сфера. Деформациите от перфектната сфера са това, което учените наричат ​​планини.

В това проучване учените са използвали изчислително моделиране за изграждане на истински неутронни звезди. Чрез моделирането им в няколко диапазона е показано как са създадени тези планини.

Заедно с това учените също така определят ролята на свръхплътната ядрена материя в поддържането на планините. Установено е, че най-голямата планина е сто пъти по-малка от предишни предположения на учените.

Ученият Фабиан Гитинс от университета в Саутхемптън казва: „През последните две десетилетия имаше голям интерес да се разбере колко големи могат да бъдат тези планини, преди да се счупи кората на неутронната звезда. Тези резултати показват как неутронните звезди наистина са забележителни сферични обекти. Освен това те предполагат, че наблюдението на гравитационни вълни от въртящи се неутронни звезди може би е дори по-предизвикателно, отколкото се смяташе досега.

Изследването е представено днес на Националната астрономическа среща 2021.

 

Източник: techexplorist.com

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html