петък, 26 април 2024 г.

Прокуратурата: Не са подслушвани незаконно Бойко Борисов, Румен Радев, Стефан Янев

Софийска градска прокуратура съобщи, че не е установила незаконно подслушване на политици, както и нарушения при използването на специални разузнавателни средства от някоя от отговорните институции – ДАНС, Държавната агенция за технически операции (ДАТО), ГДБОП и вътрешна сигурност в МВР. Това стана ден, след като служебният вътрешен министър Бойко Рашков отново заяви, че масово са били подслушвани протестиращи.

Прокуратурата се самосезира по твърденията на съпредседателя на „Демократична България“ Атанас Атанасов, който обяви, че е имало масово подслушване на политици и протестиращи.

Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства също започна проверка, като към него постъпиха и индивидуални запитвания от хора, за които се появи информация, че са били подслушвани.

„В хода на разследването на Софийска градска прокуратура са използвани всички възможни способи, предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс за събиране и проверка на доказателства, като не е установено нерегламентираното прилагане на специални разузнавателни средства по отношение на политици и депутати“, става известно от съобщението на градска прокуратура.

„В резултат на проведеното разследване не са установени нарушения, извършени от служители на ДАНС, ГДБОП-МВР, Дирекция „Вътрешна сигурност“ (ДВС) в МВР, във връзка с процедурите по искане, разрешаване и прилагане на специални разузнавателни средства, съхраняването им и унищожаването на информация, придобита чрез тях. Не е установено използване на СРС, предназначени за негласно събиране на информация с цел подслушване на представители на политически партии.

Изискана е информация от всички компетентни органи – ДАНС, ГДБОП и ДВС“, пише в прессъобщението на Софийската градска прокуратура. Оттам прекратяват разследването поради липса на доказателства за извършени престъпления.

Прокуратурата специално уточнява, че е проверила и дали не са подслушвани президентът, вицепрезидентът, бивш министър-председател, както и служебният премиер, като не е установено спрямо тях да са прилагани СРС- та.

Служебният премиер Стефан Янев поиска от Бюрото за контрол на СРС да провери дали е подслушван. В началото на скандала от специализирания съд също съобщиха, че не са разрешавали използване на специални разузнавателни средства на политици.

При проверката в ГДБОП са установени две искания за прилагането на СРС, които са били образувани за извършени престъпления от общ характер – разпространение на тютюневи изделия без акцизен бандерол и за организирана престъпна група, занимаваща се с производство на високорискови наркотични вещества – марихуана и амфетамини, и последващото им разпространение в страната. „След констатиране на факта, че лица, за които са прилагани СРС, са кандидати за народни представители, те са били прекратени, а материалите са докладвани в Специализирана прокуратура“, става известно още от съобщението. Не се уточнява за кои кандидат депутати става дума.

„Според официалния отговор на ДАНС, постъпил в СГП, всички искани и прилагани СРС през проверявания период са в съответствие със Закона за специални разузнавателни средства. Извършена е била и съпоставка между всички лица, по отношение на които са прилагани СРС от Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО), с обявения списък на кандидатите за народни представители за 45-ото Народно събрание на интернет страницата на Централна избирателна комисия. Не са били открити данни за прилагане на СРС по отношение на кандидати за народни представители.

Извършената проверка от Дирекция „Вътрешна сигурност“ (ДВС) на МВР не е установила наличие на данни за подслушване на политици и депутати. В хода на производството Софийска градска прокуратура е възложила и нарочна проверка на Национално бюро за контрол на специални разузнавателни средства. С решение на бюрото са определени комисии, които да извършат проверки на службите, прилагали СРС.

Проверката установява, че политически лидери не са били обект на прилагане на специални разузнавателни средства“, пишат още от държавното обвинение.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html