петък, 26 април 2024 г.

Монументът „Бузлуджа“ със статут на културна ценност от национално значение

Специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности реши дом-паметникът на връх Бузлуджа да придобие статут на недвижима културна ценност от национално значение, съобщиха от Община Казанлък.

Това осигурява стабилна териториално-устройствена и юридическа защита на обекта и ангажира държавата в по-голяма степен да положи грижи за опазването на културната ценност.

В заседанието, свикано със заповед на министъра на културата проф. Велислав Минеков, участие взеха главният архитект на общината Георги Стоев и директорът на Исторически музей „Искра“ д-р Момчил Маринов.

Монументът Бузлуджа е класиран на първо място сред седемте най-известни и застрашени европейски паметници на „противоречивото“ културно наследство.

Официалното име на паметника е Дом паметник на БКП и е построен като най-големия идеологически монумент на комунистическия режим в България.

Издигнат е през1981г. на връх Хаджи Димитър, повече известен със старото си име връх Бузлуджа (до 1942 г.), в чест на Бузлуджанския конгрес, проведен на същото място през 1891 г. На конгреса е учредена Българската социалдемократическа партия, за чиито наследнички се смятат БКП и нейната приемничка БСП.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html