19 C
София
събота, 1 октомври 2022 г.

Мира Радева: ИТН ни възприемат като стадо, което те да командват

Снимка Интернет

ИТН действат по селския маниер: “Аз съм най-важният на света!”. Смятат, че са водачи на стадото овце насред полето – възприемат ни като стадо, което трябва да бъде командвано. Това каза пред в. „Марица“ социологът Мира Радева, коментирайки поведението и държанието на хората от партията на Слави Трифонов.

„Това не е ли диктатура на пролетариата? Нали така искаха да ни оправят години наред, нали така щяхме да стигнем развития социализъм, комунизма! Това са същият тип хора, с някакъв пролетарски ентусиазъм! Наистина обществото трябва да брани демокрацията, която сме постигнали“, пита тя.

“Защо толкова хора гласуваха за ИТН? Това е цялото младо поколение, което няма спомен от комунизма, което не разбира какво се случва и е възпитано, за съжаление, от тази мутрашка култура, чалга културата“, нарисува тя избирателите на тази партия. “Егоцентризмът на “Демократична България“ е голям, съпредседателят  Христо Иванов е изключително самовлюбен, не си дава сметка, че гласуват за него от немай къде. А има основание да се смята, че и самата група на „Изправи се! Мутри, вън!“ ще се разцепи. Слушам варианти, че колкото и да са разделени, кабинет могат да съставят БСП, ГЕРБ и ДПС. Те могат да имат мнозинство, но това ще означава БСП много рязко да се дистанцира от позицията на президента. Не виждам как ще стане това. За ГЕРБ пък е по-логично в тази ситуация да очакват новите управляващи  да се провалят, за да берат плодовете след това“, коментира Радева и дали може да станем свидетели на реализиран мандат с БСП или „Демократична България“.

“Досега имахме Борисов, който обещаваше стабилност и някак я осигуряваше в продължение на 12 години. Но около тази стабилност избуяха други неприятни неща. Оказа се, че са се оформили едни плътни съюзи, че всички сме удушени от тая прегръдка на стабилността.

“Хората поискаха разместване на пластовете и го постигнаха. И сега ще чакаме да се конфигурират условия за ново лидерство, за нови обединители. Очакваше се,  че това може да стане около Слави Трифонов, но той е прекалено противоречива фигура и още 10 избора да направят, ИТН няма да постигнат мнозинството, за което мечтаят.

А в момента президентът Радев има интерес да се формира правителство, за да може спокойно да подготвя кампанията си за нов мандат и да изглежда като Големия Обединител. Но как той ще преглътне ГЕРБ, дори в името на съставяне на кабинет? Абсурд!“, анализира тя поведението на Румен Радев.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html