15.5 C
София
неделя, 2 октомври 2022 г.

ГДБОП спря разследванията срещу олигарсите

ГДБОП спря разследванията срещу всички олигарси – Божков, Стайков, Арабаджиеви, Баневи, Весо Брадата, съобщава breaking.bg. Изданието уточнява, че от оперативните работници се изземват флашки, тефтери и разработки. По данни на спецполицаи „Тройката“, която управлява в МВР е в състав Бойко Рашков, заместник-министър Енчо Мирчев – шеф на отдел „Кадри“ по времето на министър Цветлин Йовчев от кабинета „Орешарски“, и Емил Стойнев, също кадър на Йовчев и шеф на Инспектората към МВР по времето на Йовчев.

За начало е отстранен директора на ГДБОП Любомир Янев, който е сменен на 30 май. След това Мирчев и Стойнев започват саморазправа с оперативните работници, коментира изданието.

На антимафиотите е обяснено, че ако много знаят, ще ги изпратят като редови полицаи в Елхово, Малко Търново и Крумовград.

Така всички разследвания за олигарсите са спрени. Антимафиотите работили в общите екипи със Специализираната прокуратура са изтеглени от там пак със заплахата, че ако не се съгласят, ще ги пратят в Елхово.

Министър Рашков лично е забранил да се работи с прокуратурата. ГДБОП е изолирана и не може да работи и с партньорски служби.

Причината за действията на силовия министър се обясняват с убеждението му, че ГДБОП е участвала в подслушвания на политици и протестиращи, но до момента няма нито едно конкретно доказателство за това.

Това е вторият разгром на ГДБОП в рамките на 10 години. През 2013 г. мнозинството на БСП, ДПС и златни пръсти промени Закона за МВР и прати антимафиотите в ДАНС. Там хора на модела „КОЙ“ източиха оперативния архив на антимафиотите и трябваха няколко години службата да бъде възстановена след като я върнаха в МВР.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html