16.1 C
София
неделя, 2 октомври 2022 г.

Хаджигенов си пожела тематични съюзи с БСП и ДПС

Николай Хаджигенов, кадър бТВ

Без подкрепата на БСП няма как да се състави правителство. Важна е и вероятността да се потърси и получи подкрепа от ДПС, които „се опитват да оцелеят политически и икономически“ и може да гласуват в една макар и дълга и трудна процедура за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Тези свои виждания за политически съюзи с партии на статуквото си пожела в интервю за БНТ Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!“.

Представителят на т.нар. Отровно трио напомни, че първото нещо, което „Изправи се! Мутри вън!“ ще поискат от новия парламент е изслушване на служебния вътрешен министър Бойко Рашков и на служебния правосъден министър Янаки Стоилов по темата Гешев, „за да обяснят на целия български народ какво точно зло е Гешев.“

„Служебното правителство направи добър ход, подаде на Висшия съдебен съвет (ВСС) въже, дадоха им възможност да се качат на него или да се обесят, но те най-вероятно ще се обесят. Вероятността да мине предложението в този състав на ВСС е около 1%“, отбеляза Хаджигенов.

„Това, което българските граждани искаха миналата година и което започнахме, така както протестът не успя пряко да свали Борисов, по същия начин можем да кажем, че това е най-успешният протест в новата ни история. За да няма подмяна, трябва да има такива като нас, може би сме най-малките, най-шумните, най-агресивните, но ние трябва да сме там, за да не позволяваме да има подмяна“, каза Николай Хаджигенов, оценявайки работата на коалицията, в която участва и той.

Що се отнася до брифинга на „Има такъв народ“ в петък, според Хаджигенов сигналът от ИТН е лош. „Видях монолог – това беше в стил най-добрите бойковски подходи, тип монолози на вагината. Някой друг е виновен, не сме ние виновни. Демокрацията означава диалог, не монолог“, каза той.

Хаджигенов поясни, че Мая Манолова е била поканена на разговор с „Има такъв народ“ и това, че останалата част от коалицията не са отишли на разговор, не означава че в коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ имат обтегнати отношения.

За „Демократична България“ Хаджигенов смята, че са подали добър сигнал, че не биха подкрепили всичко на всяка цена и изрази мнение, че и „Изправи се! Мутри вън!“ не биха подкрепили всичко на всяка цена. „Ние също не искаме министерски места, но нека си зададем въпроса кой ще направи тези промени, тези неща трябва да ги направим ние, затова влязохме в политиката. Не трябва да се допуска тази грешка, ние няма да влизаме, защото кой ще направи правосъдната реформа?“, пита Хаджигенов.

„Нашите условия са ясни – Гешев, правосъдна реформа, промяна на Конституцията, това са нашите условия, а не министерски кресла. Кой ще ги направи също има значение, защото ако е Николай Василев, той няма да направи нищо“, смята Хаджигенов.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html