20.2 C
София
събота, 1 октомври 2022 г.

Насилие, кръв, убийства и оргии заслужиха голямата награда в Кан

Кадър от филма „Титан“ на Жюлия Дюкурно

Зрители на филма „Титан“ трябваше да получат лекарска помощ, тъй като им стана лошо докато гледаха лентата, като част от програмата на фестивала в Кан. Произведението пък получи „Златната палма“ за най-добър филм, независимо от предизвикалите сърцебиене и паника сцени на насилие, придружени с кръв, убийства и оргии. Всичко това се случи снощи на церемонията по закриването на 74-я филмов фестивал в Кан.

Шарън Стоун връчи Златната палма на Жюлия Дюкурно

Режисьорката на „Титан“ – французойката Жюлия Дюкурно, е едва втората дама, удостоена с отличието и първата, която го получава самостоятелно, отбелязаха кинокритиците.

За най-добър актьор бе обявен американецът Кейлъб Ландри Джоунс. Той получи награда за ролята си във филма „Нитрам“ на режисьора Джъстин Кързел. Норвежката Ренате Рейнсве бе обявена за най-добра актриса. Наградата за най-добър сценарий  отиде при Рюсуке Хамагучи за филма „Качи се зад волана на моята кола“.

Израелският режисьор Надав Лапид спечели наградата на журито за филма си „Коляното на Ахед“.

Почетната „Златна палма“ бе присъдена на италианския режисьор Марко Белокио. Белокио получи наградата от ръцете на италианския режисьор Паоло Сорентино. Дебютната работа на Белокио е филма „I Pugni in Tasca“, който разказва за социалните протести в края на 60-те години. Общо италианският майстор има 32 филма, много от които са високо оценени от критиците и зрителите.

Белокио стана десетият носител на най-високата награда на филмовия фестивал в Кан. През годините почетната „Златна палма“ е присъждана на майсторите, чиито имена отдавна са влезли в световната кинозала на славата: Жана Моро, Бернардо Бертолучи, Джейн Фонда, Жан-Пол Белмондо, Мануел де Оливейра, Жан-Пиер Лео, Агнес Варда, Ален Делон.

По време на церемонията по откриването на 74-ия филмов фестивал в Кан на 6 юли „Златната палма“ бе връчена на американската филмова актриса Джоди Фостър за нейното „ярко и талантливо обслужване на Десетата муза“.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html