петък, 19 април 2024 г.

Защо земята се люлее под краката на Румен Радев?

Хламен Киров, сн. Архив

„Президентът Румен Радев трябва да започне консултациите с партиите, преди да връчи първия проучвателен мандат. Няма срок, в който президентът трябва да приключи консултациите и да връчи първия мандат. Радев си дава сметка, че ситуацията е опасна и за самия него като кандидат на предстоящите президентски избори, и за самата държава, ако се отиде на поредни предсрочни парламентарни избори… Президентът е в неизгодна ситуация и затова се обърна към политическите партии, представени в парламента“. Това коментира пред БНР бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров, преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет.

Според него с навлизането в есенния сезон проблемите, които ще трябва да бъдат решавани от изпълнителната власт, ще стават все по-сериозни. „Ще навлезем във възел от проблеми, който не знам как ще разплетем“, констатира Киров.

Според него ако се стигне до предсрочни парламентарни избори, разликата с вота за президент ще е в рамките на две седмици, прогнозира конституционалистът и уточни, че служебното правителство може да се превърне в постоянно действащо само като политическо, излъчено от парламента и със същия състав.

На въпрос дали машинното гласуване нарушава конституционните права на гражданите Киров отговори отрицателно. „Има други неща, които нарушават принципа на равното избирателно право – по-изтъкнати кандидати на партиите се кандидатират в повече от един район. Това им дава голямо предимство пред други. Създава се една сигурност, че задължително определени лица ще бъдат избрани. Това се повтаря от 1991 година,“ припомни правният експерт.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html