19.6 C
София
събота, 24 септември 2022 г.

Сийка Милева захапа Янаки Стоилов за фалшиви новини

Сийка Милева, говорител на главния прокурор, сн. БНТ Архив

Несериозно и обидно е за правото и за държавността е представители на служебното правителство да искат задействане на процедура за освобождаване на главния прокурор по прессъобщения на самата прокуратура, включително такива, отнасящи се до укриващия се в Дубай Васил Божков, санкциониран от американските власти по глобалния закон „Магнитски“, както и по вестникарски публикации с над едногодишна давност и дори по коментари под статиите и интернет форумите. Така говорителката на Иван Гешев Сийка Милева реагира светкавично на интервюто на правосъдния министър Янаки Стоилов по БНТ по повод внесеното искане за отстраняване на обвинител номер едно.

Точно и заради това, по искане на главния прокурор цялата информация, свързана с т.нар. „сигнал“, ведно с предложението на министъра на правосъдието, бе публикувана на сайта на Висшия съдебен съвет, за да може всеки, който желае да се запознае с политическото искане, добави Милева.

Тя обърна внимание, че „новината“ за внесеното искане във ВСС е дошла само ден след като в сайт се появила поредната фалшива новина, която не само замесва името на главния прокурор, но злепоставя и Държавна агенция „Национална сигурност“, която уж е изготвила публикуваната фалшива справка. Милева цитира изфабрикувано от сайта Фрогнюз „доказателство“ срещу Гешев от периода му на наблюдаващ прокурор по делото „КТБ“. Подчертавам това, защото показва изключително притеснителна и опасна тенденция за употреба с недопустими за правова държава методи, познати от отдавна минали времена, категорична бе говорителката.

Според нея действията на изпълнителната власт (на първо място в лицето на служебния вътрешен министър Бойко Рашков – бел.ред.), грубо нарушават независимостта на съдебната власт. „Свидетели сме на политически акт, който няма никакви юридически аргументи, а се преследват единствено политически цели“, заяви тя.

Що се отнася до самото предложение Милева заяви: „Разбира се, нито за момент не ни изненадва неговото внасяне във ВСС. Странно е, че това се случва едва в края на мандата на служебния кабинет и от уважаван юрист като проф. Стоилов, който е приел да изпълни волята на служебния вътрешен министър, при това – повтарям, единствено с политически аргументи, което е недопустимо!“

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html