20.2 C
София
събота, 1 октомври 2022 г.

Кои българи в чужбина гласуват за Слави?

Снимка Интернет
Даниела ГОРЧЕВА
Няколко думи за профила на българите в чужбина, които гласуваха за ИТН. От 2013 година, когато на българи и румънци бе разрешено да работят свободно в ЕС, Нидерландия ( и не само Нидерландия) се напълни с българи. Няма лошо. Хората идват тук, работят в строителството или в градините, в парниците и пр., печелят добре – нещо, което поради бандитската и корумпирана система в България, не могат. Така хранят семействата си с този свой нелек, почтен, гурбетчийски труд. Хубаво.
Но това са хора, които живеят тук с месеци и с години без да научат повече от 500 думи на местния език – толкова им стигат да се оправят криво-ляво на работното си място и в магазина, те не гледат тукашни медии, защото не разбират езика, а и не се интересуват особено от страната , в която живеят временно. Дори ако са тук с децата си и те ходят на училище, все тази.
Те си поставят сателитната антена на покрива и си гледат българска телевизия. Която телевизия (с много малки изключения) всеки път, колчем си дойда в България, ме потриса с просташкото поведение на водещите, с глупавите си повърхностни предавания, клонящи към сензационност или блудкавост, но за тези хора – това е техният живот.
И те гласуват за Слави Трифонов, защото са го видели по телевизията, защото иначе нито се интересуват от политика, нито знаят кои са останалите партийни лидери, нито разбират защо живеят лошо и защо има социална несправедливост и липса на правосъдие в България. Липсва им елементарна правна и демократична култура, нямат и интерес да я придобият. Те просто си чакат поредния спасител да дойде и да ги оправи. Тези хора винаги така ще гласуват, винаги ще се спъват в същия камък и винаги ще пропадат в същата дупка. Тези същите преди гласуваха за бате си Бойко, ама като се опариха от мутрите в България – кой от имотната мафия, на кого бизнеса откраднали, на кого пък монополът, който ГЕРБ въведен в малките населени места, където само верните на ГЕРБ фирми могат да просперират, те се озлобиха срещу довчерашния си гуру, сега си намериха друг гуру – пак простак, пак чалгаджия, пак тарикат. Тези хора не са онези първи емигранти след 1990, повечето от които знаеха по един или два западни езика, имаха престижни професии: компютърни специалисти, лекари, инженери и т.н. Това са хора, които физически живеят извън България, но духом са си в България и които разпускат с ракийка, салатка и чалга, естествено.
Трябва да им се признае на кадрите на ДС, че много добре познават своя народ, когото лично опрастачиха. И да се признае, че българските интелектуалци все така няма да бъдат чувани, дори когато говорят разбираемо, когато са напълно прави и когато са почтени и умни. Докато не проумеят, че успехът на България зависи от качеството на основното образование! Което трябва да възпитава МИСЛЕЩИ хора, хора с базисна правна и демократична култура.
Снимка Интернет
Илюзия е, че българите в чужбина са различни от българите в България. Не съм видяла досега човек като е преминал границата, да си е сменил манталитета.
Масовата емиграция до това води. С първите емигранти беше друго – не всеки можеше да работи на Запад, искаха се определени качества, знания, образование. Сега всеки може, работа има за всички.
Има само един лек да се оправим: обществото трябва да бъде просветено, да добие нужната демократична и правна култура, да се научи да МИСЛИ критично, да престане да търси спасители, а да изисква от политиците да спазват обещанията си. Медиите в България най-сетне да спрат да се занимават с дивотии, ами малко да вдигнат летвата. Но то се видя колко сме зле всякак- и умствено, и интелектуално сега поркай пандемията. Такава изостаналост, скъпи мои, няма и в Третия свят. В Бразилия, в Куба хората масово демонстрират, искат ваксини, нашите плоскоземци даром им ги дават и не щат.
И никак не е случайно, че Мангъров, който е от партията Румен Петков, разпространява умишлено лъжи. Тези хора имат ИНТЕРЕС от прост и невеж народ. И работят затова системно, от десетилетия.
От ФБ профила на авторката. Заглавието е на редакцията
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html