16.1 C
София
неделя, 2 октомври 2022 г.

Угодна ли е ромката д-р Антония Валентинова за ромите?

Поредна изненада поднесе вчера лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов, като номинира д-р Антония Валентинова за министър без портфейл по ромските въпроси в проектокабинета. Тя е специализира анестезиология и интензивно лечение. През 2020 г. получава наградата „Млад лекар на годината“.

„Бях много приятно изненадан от това предложение. Досега нито една партия не беше давала подобни заявки. Особено приятно бях изненадан и от факта, че за тази позиция е номинирано младо момиче“, коментира пред бТВ Деян Колев, председател на ромската организация „Амалипе“.

Той я познава отдавна и по думите му винаги е създавала впечатление за интелигентен и лъчезарен човек, който знае какво иска да постигне в живота. Подкрепя и ромското население у нас.

„Антония правеше много силно впечатление на човек, който е пример за това какви успехи може да постигне едно ромско момиче, когато в семейната среда има подкрепа и когато получи добро образование“, разказа Деян Колев. „За мен е силна страна, че се дава шанс на млад човек да бъде министър“, коментира Колев.

Според него тепърва има да се прокарват много пътеки за интеграция на ромското население и ще бъде предизвикателство за нея предложената позиция. „Много бих искал да не се създават свръхочаквания – министър без портфейл не може да реши всички предизвикателства пред ромската общност. Интеграционната политика се реализира от основните министерства – МОН, МТСП и т.н.“, каза още Деян Колев. Въпреки това обаче е на мнение, че трябва да има такова звено в министерския съвет.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html