четвъртък, 28 март 2024 г.

Истината лъсна: Без циганските гласове Цветанов е кръгла нула

Без циганите, които са основните избиратели на Цветан-Цветановата крайнодясна партия „Републиканци за България“, бившият втори в ГЕРБ е пълна политическа катастрофа, пише вестник „Галерия“. Това показват крайните резултати от извънредните парламентарни избори на 11 юли.

След като преди последния вот Министерството на вътрешните работи успя да осуети купуването на гласове, се оказва, че доктрината на Цветанов не е толкова близка до сърцата на нашите мургави сънародници. В бр. 23 от тази година „Галерия“ писа как една от разбитите банди за купуване на гласове е разследвана от прокуратурата за връзки с „Републиканци за България“. На 1 април, три дена преди редовните избори в Хасково, са задържани 25 души, сред които е и местен адвокат, в чийто имот са намерени малко над 150 хиляди лева, скрити в сейф. Акцията е била по сигнал, че се купуват гласове за партията на Цветанов, което после се потвърждава от данните на досъдебното производство. В полицията минават на разпит жители на няколко села.

След като служебното правителство дойде на власт, вътрешният министър Бойко Рашков няколко пъти намекваше в публичните си изяви, че трябва да се обявят партиите, които са купували гласове на изборите на 4 април, и дори намекна, че една от тях е ръководена от лице с много големи политически амбиции, и се закани да огласи информацията, ако прокуратурата продължи да мълчи.

За съмненията, че „Републиканци за България“ са печелили гласове по втория начин, разкрива и изследване на организацията „Антикорупционен фонд“, в която работят бивши прокурори, министри и журналисти. Фондът изследва рисковите секции в страната, където има необичайно висок процент на избиратели от ромския етнос и големи разлики във вота на изборите през 2017 и 2021 година. Като потенциално купени са изчислени 350 хил. гласа. От публикуваните на сайта на „Антикорупционния фонд“ резултати се вижда, че на първо място по гласоподаватели във въпросните рискови секции е ДПС с 27%, а на второ са „Републиканци за България“ с 13%. Далеч по-назад в класацията са БСП и ГЕРБ.

В материала си на 9 юни журналистите на „Галерия“ изчислиха, че по този начин повече от 80% от гласовете за партията на Цветанов са подадени в така наречените рискови секции, които са с компактно ромско население и често менят пристрастията си. На скромните 1,3% от общия вот в страната и чужбина на 4 април от 42 000 души за Цецовите републиканци гласовете сред българската общност са само около 9000. Това прави 33 000 гласа от ромските секции. На 11 юли, когато този проблем е решен, Цветанов получи едва 8502 гласа, или 0,32% от общия вот в страната. Това число напълно подкрепя изводите на „Антикорупционния фонд“.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html