четвъртък, 25 април 2024 г.

67 души загинали от мълнии в Индия, някои докато си правили селфита

Мълнии са убили в неделя по последни данни 67 души в три индийски щата – Раджастан, Утар Прадеш и Мадхя Прадеш, предадоха индийските медии.  Шестнадесет са загинали на хълм, близо до крепостта „Амер“ от ХІІ век, разположена в град Джайпур в Раджастан, съобщиха от местната полиция. Инцидентът е станал докато хората са си правили селфита в дъжда.

Мълния ударила часовниковата кула на крепостта, която се намира точно срещу хълма, където са били събрани хората. Повечето от загиналите са младежи. Спасени са 29 души, част от които са ранени.

Някои се укрили от дъжда в кулата, но при удара на мълнията са се уплашили и са скочили на земята. Осем други са загинали в три други града на щата. Шест от тях са деца на възраст от 8 до 16 години. Три са се скрили под дърво със стадо кози, когато мълнията го е ударила и ги убила заедно с десет кози.

Другите три са загинали в селото. Млад овчар също е бил убит от мълния, както и още един човек.  Други 36 души са убити от мълнии в няколко града в Утар Прадеш. Сред тях също има деца. Отново част от загиналите са се опитали да се скрият от бурята под високо дърво, което е най-голямата грешка в подобни ситуации.

Препоръчва се укриване в сгради или автомобили, а на открито хората трябва да се свият на кълбо, закривайки глава с ръцете си. Близките на убитите и ранените ще получат парични компенсации, обяви индийският премиер Наренда Моди.

Според официални данни на Индия всяка година мълнии убиват около 2 хиляди души. От 60-те години досега жертвите на мълнии в страната са се удвоили. Големият мусон от юни до септември е от решаващо значение за живота и земеделието на индийския субконтинент, но всяка година причинява значителни щети и стотици смъртни случаи в този регион на света, където живее една пета от световното население.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html