сряда, 24 април 2024 г.

ДПС доволни, ще дадат подкрепа за кабинет, но с условия

Движението за права и свободи (ДПС) направи добра кампания, доволни сме от резултатите, коментира след края на изборния ден лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. От ДПС са отчели ниската активност на вота, която обаче не се е отразила на относителния дял на движението и те го запазват.

сн. БНТ/Десислава Кулелиева

„Според данните, които досега гледахме, се вижда, че ДПС запазва относителния си дял. На предишните избори през април ДПС имаше относителен дял 10,5%. В момента виждаме, че екзитполовете дават около 11% за ДПС. Това е запазване на относителния дял от общия брой гласували избиратели“, допълни председателят на Движението. Той уточни, че ДПС тепърва ще анализира и коментира ниската избирателна активност и ролята на служебния кабинет в изборния процес.

„Може би в последните 12 години от ДПС бяхме най-активните, които призовавахме за диалог и нормалност политиката. Мотото на нашата предизборна кампания през април беше „Рестарт на държавността“, за тези избори запазихме това мото, защото ако изборите през април дадоха старт на рестарта, тоест промяна на модела ГЕРБ, категорично заявихме, че моделът „стани да седна“ не е промяна на модела ГЕРБ. Промяната е възстановяване на нормалността в политиката и възстановяване на демокрацията“, подчерта Мустафа Карадайъ.

„Когото и да подкрепим, то ще е с условия. ДПС няма да подкрепя безусловно“, категоричен бе лидерът на ДПС. „Условията ни са възстановяване на нормалността в политиката и възстановяване на демокрацията, което за нас означава държавните органи и институции да функционират съгласно Конституцията и законите на страната в услуга на българските граждани и в помощ на бизнеса и бизнес средата. Не да са бухалка срещу бизнеса и българските граждани. Държавният апарат не да бъде подчинен и да е в услуга на тези, които днес са на власт, защото властта е временно явление и да са бухалка срещу партийни опоненти“, допълни той.

Според ДПС възстановяването на демокрацията не може да се случи с недемократични средства или инструменти.

„Другото ни условие е да има ясна програма за ускорено икономическо развитие на страната на база приоритетите на ЕС, които са и наши от 2016 година“, подчерта Карадайъ.

Лидерът на ДПС коментира още, че въпреки, че са правени опит темата за Делян Пеевски да се използва като инструмент в изборите, това по никакъв начин не е повлияло на резултатите на партията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html