20.2 C
София
събота, 1 октомври 2022 г.

Грандиозна измама: Хиляди ваксинирани с вода в Индия

Хиляди хора са станали жертва на сложна мащабна измама за продажба на фалшиви ваксини срещу COVID-19 в Индия, като лекари и медицински работници са били арестувани, съобщи Си Ен Ен, цитирайки местните власти. Най-малко 12 акции за фалшиво ваксиниране са били проведени във или близо до финансовия център Мумбай, в западния щат Махаращра, казва Вишал Тхакур, висш служител в полицейското управление в Мумбай. „Използвали са солена вода, която са инжектирали на хората. Това се е случвало във всеки ваксинационен лагер, който са организирали“, обясни той.

Приблизително 2500 души са получили фалшивите ваксини. Организаторите на схемата са таксували жертвите си за инжекциите и са спечелили общо 28 000 долара. Тхакур добави: „Арестувахме лекари. Те използваха болница, която произвеждала фалшиви сертификати, флакони, спринцовки“. До момента 14 души са арестувани по подозрения в измама, опит за умишлено убийство, престъпна конспирация и други обвинения. Възможно е да има още арести, тъй като полицията продължава да разследва други лица, замесени в измамата.

Индия беше опустошена от брутална втора вълна на коронавируса между април и началото на юни, която зарази милиони и уби десетки хиляди в цялата страна. След като достигнаха пик през май, ежедневните случаи бавно намаляват, облекчавайки натиска върху обтегнатите медицински системи – и позволявайки на властите да засилят програмата си за ваксинация по време на възстановяването на страната.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html