петък, 19 април 2024 г.

Създадоха лед, който може да се държи като ластик

Опитайте се да огънете лед и той ще се счупи на парченца. Репутацията на леда като твърд и чуплив изглежда непоклатима. Досега.

Тънките ледени нишки могат да се огъват и дори да бъдат еластични, съобщават учени днес. За да създадат гъвкав лед, учени от университета Седжианг в Хангжоу, Китай използват игла с електрическо напрежение, която привлича водни пари в охладена камера. Получените ледени нишки са с диаметър от няколко микрометра или по-малко, като част от ширината на типична човешка коса.

Обикновено ледът съдържа дефекти: малки пукнатини, пори или неравномерни участъци от кристал. Но специално отглежданите ледени нишки се състоят от почти перфектни ледени кристали с нетипични свойства. Когато се манипулират при температури от –70°C и –150°C, ледът може да бъде извит в частичен кръг с радиус от десетки микрометри. Когато силата на огъване е освободена, влакната се връщат в първоначалната си форма.

Огъването на влакната компресира леда по вътрешния му ръб. Новите измервания показват, че компресията кара леда да придобие различна структура.

Откритието може да даде на изследователите нов начин да изследват свойствата на леда. Тънки ледени нишки се образуват естествено в снежинки. За разлика от леда в експеримента, снежинките не се състоят от единични, безупречни ледени кристали. Но малките части от люспите могат да бъдат монокристали, казват изследователите, предполагайки, че малки парченца снежинки също могат да се огънат.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html