четвъртък, 25 април 2024 г.

За първи път откриха ръкописи с почерка на Данте

Монахинята Джулия Болтън Холоуей е открила ръкописни листове в библиотеките на Ватикана и Флоренция, за които има обосновани предположения, че са създадени от Данте Алигиери – авторът на „Божествената комедия“. Досега никой не бе виждал как изглежда почеркът на поета, съобщава в. „Таймс“.

Според изданието произведенията датират от края на 13 век. Тогава Данте е бил студент във Флоренция, където негов преподавател е бил Брунето Латини – италиански философ, политолог и държавник (той се грижел за бъдещия поет след смъртта на баща му).

Преди да стане монахиня, Холоуей, която е била специалист по средновековна история в Принстънския университет, твърди, че написаното отрано „дава представа за гения на Данте“.

„Не са оцелели копия на ръкописната версия на „Божествената комедия“ на Данте. Леонардо Бруни, учен от Ренесанса, който е виждал почерка на Данте, го е определил точно като този, който открих“, твърди Холоуей.

Според нея тези ръкописи дават известна представа за шедьовъра на Данте, завършен през 1320 г. – година преди смъртта на поета.

Например има квадрат, насложен върху кръг. Изданието отбелязва, че по-късно Данте използва тази концепция в „Божествената комедия“, за да опише Бог.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html