петък, 26 април 2024 г.

Американски сенатори подкрепят Радев в борбата му срещу корупцията

Представителите на Конгреса на САЩ изразиха пред българския държавен глава Румен Радев последователна подкрепа за „Три морета“, включително за Инвестиционния фонд на инициативата. Те го призоваха да бъде твърд срещу корупцията. 

„Корупцията е враг на добрите управленски практики и на демокрацията“, изтъкнаха пред българския президент двама американски сенатори и един конгресмен, дошли заради срещата на върха на Инициативата „Три морета“. Сенаторите Бен Кардин и Роджър Уикър и конгресменът Джо Уилсън поставиха и въпроса за състоянието на медийната среда в България.

По думите на държавния глава свободата на медиите е един от фундаментите на демокрацията и е необходимо пълното изсветляване на финансирането на медиите в страната, особено по отношение на получаваните средства от държавни институции и по линия на европейските фондове. Съществува пряка зависимост между високите нива на корупция в дадена страна и липсата на медийна свобода, подчерта още президентът.

Българският държавен глава е домакин на международното събитие, в което участват президенти и ръководители на делегации от 12-те държави, участнички от ЕС, и стратегическите партньори – САЩ, Европейската комисия и Германия. Форумът се провежда в Националния дворец на културата в София.

Двустранното партньорство в борбата с корупцията също бе обсъдено по време на срещата. Наложените от САЩ санкции по Глобалния закон „Магнитски“ на български граждани и компании са ясен знак в подкрепа на стремежа на гражданското общество за постигане на реални резултати в утвърждаването на върховенството на правото, подчерта президентът Радев.

„По време на срещата на върха на инициативата „Три морета“ приехме съвместната декларация на държавните ръководители. Тя е израз на нашата обща политическа воля да работим за ускореното развитие на нашия регион чрез подобрена транспортна и енергийна структурна свързаност чрез стимулиране на публично-частните партньорства, чрез въвеждане на нови иновативни модели за развитие“, каза Радев, който е домакин на форума.

Той обобщи, че в срещата са взели участие повече от 10 държавни глави, правителствени ръководители и министри на държавите членки и нашите стратегически партньори от САЩ, Германия и Европейската комисия.

Радев добави, че във форума са взели участие и близо 400 фирми, което според него е голям успех.

Следващата страна домакин на „Три морета“ е Латвия.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html