петък, 19 април 2024 г.

Орбан: Брюксел не може да казва как да възпитаваме децата си

„Брюксел не може да казва кой или как да си възпитава децата“, заяви началникът на канцеларията на унгарския премиер Виктор Орбан, с което категорично се опълчи на европейските директиви, свързани с идеологията на ЛГБТИ идеологията.

Унгария даде да се разбере, че няма да се съобрази с искането на Европейската комисия и призива на Европейския парламент да отмени закона, забраняващ разпространението на свързано с хомосексуалността съдържание сред непълнолетни.

Той посочи, че усилията на ЕС да накара Унгария да оттегли закона, няма да се увенчаят с успех. Законът влиза в сила от днес.

Първият бременен мъж Томас Бийти от Хаваи (2012 година)

 

Отказът идва на фона на решението на властите в Будапеща да глобят разпространителя на детска книжка, илюстрирана с рисунки на семейство с еднополови родители за нарушаване на новия закон.

Правителствена агенция в столичния окръг Пеща постанови глоба от 250 хил. форинта (700 евро) на разпространителя, тъй като книжката не е обозначена със специален етикет за „съдържание, различно от масовото“, съобщи унгарската HirTV.

Книжката е превод на две творби на американския писател Лорънс Шимел „Рано една сутрин“ и „Време за лягане, не за игра“, разказващи за две деца, чиито родители са гей двойка. Тя е предназначена за деца в ранна възраст и е преведена на 14 езика, включително и на руски.

След четиричасов дебат в Европейския парламент в сряда днес се очаква евродепутатите да приемат резолюция, с която настояват Европейската комисия да предприеме действия срещу Унгария заради закона, който се определя като хомофобски и противоречащ на европейските ценности за равенство между гражданите и недискриминация на сексуална основа, както и да не одобрява плана за възстановяване и устойчивост, ако той ще се използва за прилагането на анти-ЛГБТ закона.

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви в пленарната зала в Страсбург, че в закона „хомосексуалността и промяната на пола са поставени на една и съща основа с порнографията“, както и че той „използва защитата на децата – към която всички сме поели ангажимент – като претекст да дискриминира хората въз основа на тяхната сексуална ориентация“.

През юни 17 премиери и президенти настояха Еврокомисията да санкционира Унгария за закона. Нидерландският премиер Марк Рюте заяви на министър-председателя Виктор Орбан, че трябва да зачита европейските ценности за толерантност или да напусне ЕС.

В понеделник Европейската комисия трябва да обяви дали дава зелена светлина на унгарския план за възстановяване и устойчивост, след като в сряда в германската преса бяха публикувани съобщения, че той ще бъде отхвърлен. Вицепрезидентът на Европейската комисия Вера Йоурова съобщи, че Брюксел има съмнения по устойчивостта на представената от Будапеща система за контрол и одит на разходването на средствата, един от 11-те критерия за оценка на плановете, но че разговорите с унгарските власти продължават. Унгария иска 7.2 млрд. еврогрантове по мегапрограмата на ЕС за възстановяване след пандемията от коронавирус.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html