петък, 19 април 2024 г.

Радина Червенова се връща на екран

Една от най-емблематичните телевизионни водещи на „По света и у нас“ Радина Червенова, която напусна БНТ преди три години и е в процес на развод с бившия шеф на Националната телевизия Коко Каменаров, се връща на екран със своя рубрика в „Преди обед“ по Би Ти Ви, съобщава вестник „Галерия“. В предаването повече няма да има коментатори, но затова пък са включени много нови рубрики, в които ще има повече светски новини, лайфстайл и мода. Водещи остават Деси Стоянова и Сашо Кадиев, но по всяка вероятност от екипа ще отпадне актрисата Рая Пеева.

Радина Червенова приема без колебание да започне нова рубрика в предаването, когато получава покана от продуцента Георги Тошев, защото възприема предложението като предизвикателство. Мнозина са убедени, че рубриката й е обречена на успех, защото тя е

 сред любимите лица на екрана от две десетилетия.

Най-красивата водеща на „По света и у нас“ изчезна преди няколко години заради сериозен здравословен проблем. Цялата й кариера е свързана с БНТ, където попада след конкурс за говорители. Състезанието е за едно място, за което се борят 2000 кандидати. Радина не таи никаква надежда, че ще бъде одобрена, а конкурсът продължава цяла година. Стига до финала, но изглежда много малка, а това е периодът, в който младостта не се толерира. Тогавашният директор на БНТ – покойният вече Хачо Бояджиев, й казва: „Ти имаш качества. Оставаш. Просто изчакай малко да пораснеш, защото така, като те гледам, няма кой да ти повярва“.

Радина започва работа на хонорар в новините на БНТ през 1993 година. Учи се от легендарната Бригита Чолакова, а след две години започва да води новините. Никога няма да забрави първия си ефир. „Няма такова притеснение, на следващия ден имах мускулна треска. Много колеги смятаха, че ще изкарам 3-5 години, иначе, казваха, ще полудееш. Но мисля, че това е една от най-хубавите професии на света. Първата голяма крачка за мен към централните новини беше емисията в 19 ч. в „Ефир 2“ – една от най-хубавите до ден днешен. Напрежение има, но пък така се научаваш всеки ден да се доказваш. Винаги съм имала притеснение преди ефир, но си бях изградила режим. Когато отивам на грим – минути преди 20 ч., сядам на стола и си затварям очите, нещо като медитация“, признава Радина.

Червенова сама слиза от екрана преди три години,

когато е диагностицирана с рак на гърдата. През 2019 пък бившият й мъж Коко Каменаров е отстранен от поста генерален директор на БНТ, след като получи присъда за шофиране в нетрезво състояние. Когато й съобщават, че трябва да се оперира, тя изпада в шок. Бързо след това обаче се мобилизира, убедена, че ще пребори коварната болест. От самото начало има готовността, желанието и силата да се справи. Съвсем съзнателно избягва да чете каквото и да е в интернет, защото смята, че човек е толкова съвършено направен, че в такива моменти сам усеща пътя, разбира дали ще върви напред, или е дотук. Тя не се отчайва изобщо. Приема го като предизвикателство и урок, през който трябва да мине. А и е убедена, че има изход от всяка ситуация.

Коко Каменаров

Паралелно с това, водещата работи и по първата си книга. Не е ясно какъв ще бъде сюжетът й. Близките й не допускат четивото да е автобиография, но предполагат, че в творбата тя без съмнение ще разкрие деликатната си душевност. „Започнах да пиша своя роман като хоби. Вярвам, че няма случайни неща. Сънувах много ярък и дълъг сън. Събудих се и реших, че трябва да си запиша основните моменти. След време една вечер започнах да пиша и не съм усетила кога е станало 8 сутринта. Чувствах се, все едно съм спала 10 часа, бях пълна с енергия“, споделя Радина.

От мемоарите на големия скулптор Георги Чапкънов пък става ясно, че

тя е прототип на неговата емблематична статуя „Света София“.

А най-любопитното е, че красивата водеща няма никаква представа за това, защото никога двамата не са имали лично познанство.

А както вестникът ни първи разкри наскоро, емблематичната водеща се раздели окончателно с бившия си мъж Коко Каменаров, след като той заживя с близначката на Гергана Паси – бизнес дамата Михаела Калайджиева, която е шеф в „Теленор“, а през 2014 година роди син на бизнесмена Борислав Дионисиев. Според техни приятели житейската перипетия няма да попречи Радина и Коко да продължат да се виждат и общуват с четирите си деца от различните си връзки. Те отглеждаха наследници от първите си бракове, както и общата си дъщеря Анастасия, която е студентка по английска филология в Софийския университет.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html