четвъртък, 18 април 2024 г.

Призиви в Европарламента за приемане на страната ни в Шенген

За да бъде Шенгенското пространство пълно, е време България, Румъния и Хърватия да заемат мястото си в него“ – това каза еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон пред пленарната зала в Европарламента на дебат, посветен на годишния доклад от функционирането на пространството за свободно движение.

„Ние сме против Европа на две скорости и ЕС не може да си позволи Шенген да се превърне в двигател на дезинтеграцията“ – така евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Таня Файон коментира факта, че България, Румъния и Хърватия все още са извън Шенген.

„Цената би била твърде висока, защото бъдещето на Съюза ще бъде поставено на карта. Сигурна съм, че никой не желае това“, каза още Файон.  Тя припомни, че България и Румъния все още са в чакалнята и  стоят там от десетилетия, Хърватия е на прав път, но окончателното решение и за трите държави е в ръцете на страните членки.

Евродепутатът Чарли Веймерш от европейските консерватори и реформисти бе скептичен за отварянето на Шенген за нови държави. Той подкрепи връщането на контрола по вътрешните граници и съобщи, че имигранти непрекъснато обират летни къщи в родната му Швеция. „Вие сте щрауси, които си заравяте главите в пясъка“, каза той на колегите си.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html