петък, 29 март 2024 г.

Монета решава първата евро титла на „адзурите“

Италианците победиха Испания и за 10-и път са на финал на голям турнир. Традициите са положени още през 30-те години на миналия век. През 1934 г. Италия за първи път става световен шампион на домакински турнир, а четири години по-късно защитава титлата си във Франция.
От края на 60-те години „адзурите“ достигат решаващия мач на световното или европейско първенство през всяко десетилетие.
През 1968 г. тимът става европейски шампион, след като на полуфинала отстранява СССР… след жребий с монета, а на финала елеминира Югославия в два мача – 1:1 и 2:0. Две години по-късно италианците отново се борят за златото, но този път на Мондиал. Там обаче отстъпват с 1:4 на Бразилия на Пеле.
На световното през 1982 г. Италия е над всички. На финала на колене е Германия след 3:1, а голмайстор на турнира е Паоло Роси с 6 гола.
В САЩ`94, водената от Ариго Саки Италия, побеждава на полуфинал България, но губи с дузпи мача за златото от Бразилия.
Шест години по-късно италианците отново нямат късмет. В последния двубой срещу Франция те водят до 90-ата минута след гол на Делвекио (55), но 30 секунди преди края на редовното време Силвен Вилтор вкарва мача в продължения. 13 минути по-късно Давид Трезеге отбелязва последния „златен гол“ в историята на европейските първенства.
Италия стъпва на световния връх през 2006-а отново след дузпи, като именно Трезеге е единственият, който не вкара от бялата точка. Четири години по-късно Испания помита Скуадрата с 4:0 в мача за трофея на Евро 2010.
В неделя Роберто Манчини ще изведе Италия за четвърти път на финал на континентален турнир. И може би след 53 години италианците ще успеят отново…

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html