четвъртък, 25 април 2024 г.

Група „Графикарт“ с обща изложба в Бургас

Откриването е на 8 юли  (четвъртък) от 17.00 – 19.30 в галерия „Пролет“ в Бургас

Група GRAFIKART е неформално обединение на петима ярки български художници, които отдават усилията и таланта си на изкуството на графиката. Всеки от тях има своя лична траектория на движение в нелекия път на графиката. Те са отличаващи се както в употребата на технологията, така и в пластическия си език, в идейните си търсения, теми и артикулирани послания. Онова, което обаче ги обединява, е трайната им връзка с графиката, обособила се в тяхно творческо убежище въпреки нейната трудоемкост и понякога незаслуженото ѝ маргинализиране у нас.

В подредената в галерия „Пролет“ изложба публиката ще има възможност да се срещне с графичните творби на Веселин Дамянов VES, Бранко Николов, Емануела Ковач, Васил Колев VASSILLO и Людмил Георгиев. Група GRAFIKART гостува за първи път в престижната бургаска галерия, а всеки от авторите показва произведения, отразяващи най-новите посоки в работата им. Макар и експериментиращи, напускащи зоната си на комфорт в търсене на нови стилови и тематични посоки, те употребяват онзи пластически език, с който през последните две десетилетия се утвърдиха като един от най-значимите графици в страната.

Веселин Дамянов VES, с неподражаемото си чувство за хумор и завидното си майсторство в детайла, насочва вниманието ни към голямата тема за символа и играта на съвременното общество с образите. Като контрапункт на това могат да бъдат разглеждани графиките на Бранко Николов, който с вещината на археолог и естетическата мяра на философ ни възвръща към архетипните категории за вярата, природата, светлината и паметта. Голямата дама на българската графика и единствена жена в групата – Емануела Ковач, увлечена от морската стихия, се представя с новия си графичен цикъл „Морско синьо“, в който тя се затвърждава не само като един от най-вещите познавачи на магията на графиката, но и като изкусен поет на цвета, линията, отблясъците. Макар и най-млад в групата, Васил Колев VASSILLO с чувствителност на мъдрец и ловкостта на крадец на гласове улавя в графиките си пулса на настоящето ни, диханието на своите приятели. Противно на него, оттласквайки се от всякаква конкретика, Людмил Георгиев се обръща към графичното и като на игра го употребява, за да превърне графиката в живопис, подсещайки ни за думите на Йохан Хьойзинха, че тъкмо играта е „един от фундаменталните духовни елементи на живота“.

С други думи – настоящата изложба дава възможност на публиката не само да се докосне до творчеството на авторите от група GRAFIKART, не само да намерим поредните доказателства за тяхното отличаващо се ярко присъствие на художествената сцена, но и да разкрием как изкуството ми се съотнася към нас самите – към вълненията, емоциите, чувствата ни.

ЗА АВТОРИТЕ |

ВАСИЛ КОЛЕВ-VASSILLO е роден на 21 декември 1979 г. Творческото му израстване преминава последователно през Колеж за изобразителни изкуства „Н. Райнов“, Националната художествена академия (специалност „Графика“) и Академията за изящни изкуства във Венеция, където учи живопис. Днес  той е асистент в катедра „Графика“ при НХА, където преподава графика и композиция. Част е  от ръководството на секция „Графика“ в Съюз на българските художници, а през годините е удостояван с множество награди. Сред тях са Награда за графика – Национални награди за съвременно изкуство „Алианц“ (2014), Награда за графика – Биенале за съвременно българско изкуство „Приятели на морето“, Бургас (2014) и др. Реализирал е десетки свои самостоятелни изложби у нас и в чужбина.

ЛЮДМИЛ ГЕОРГИЕВ е роден на 11 януари 1962 г. Член е на Съюза на българските художници от 1994 г. Живее и работи в София. От 1987 г. участва в множество национални и регионални графични изложби. Освен това негови творби са селектирани за редица международни изложби в Италия, Германия, Австрия, Полша, Сърбия, Македония и Япония. Людмил Георгиев има индивидуални изложби в Париж, Белград, Берлин, Франкфурт и други градове в България и чужбина. Носител е на български и чуждестранни награди. През 2018 г. създава първата по рода си у нас галерия за графично изкуства – Grafikart. От 2017 г., в сътрудничество с Министерството на културата на България, на всеки две години организира Национален конкурс за графика – класически техники.

ЕМАНУЕЛА КОВАЧ е родена на 4 ноември 1967 в  София. След като завършва средното си образовани в специалност „Художествено оформяне на текстилни плоскостни изделия“ при Техникума по текстил в столицата , започва образованието си в Националната художествена академия. През 2003 г.  се дипломира в магистърската програма „Графика“, а сетне е била и дългогодишен преподавател в катедра „Графика“ на НХА. Член е на СБХ. Има десетки участия в общи изложби. Носител е на редица награди, сред които Награда за графика, Национални награди за съвременно изкуство „Алианц“ (2010), II Награда, Награда за технически постижения, Международно графично биенале, Минск, Беларус (2009) и др.

БРАНКО НИКОЛОВ е роден през 1956 г. в Цариброд, Сърбия. Дипломира се през 1983 г. в специалност „Графика“ при Националната художествена академия в София. Членува в секция „Графика и илюстрация“ на Съюза на българските художници. Част е от състава и на Сдружението на художниците в Сърбия (ULUS). Той е и сред основателите на групата „Графичен кръг“ – Ниш. Осъществил е множество самостоятелни изложби и проекти, реализирани в България и Сърбия. Взема участие в над 100 изложби в страната и чужбина. Изкуствоведът Свилен Стефанов го определя като “художник, с когото е изключително интересно да се работи и общува, независимо дали го разглеждаме като стойностен съвременен график, или като експериментатор в областта на инсталационните форми”.

ВЕСЕЛИН ДАМЯНОВ – ВЕС е роден в Сливен на 30 май 1977 г. Средното си образование получава в родния си град в художественото училище по приложни изкуства „Димитър Добрович“ със специалност „Плакат“. През 2002 завършва бакалавърска степен във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, факултет „Изобразително изкуство“ със специалност „Графика“, а от 2004 г. е магистър по „Живопис“ в същото учебно заведения. От същата година членува в СБХ. Осъществил е над 20 самостоятелни изложби и се включва със свои творби в над 160 сборни изложби, конкурси и биеналета, където е отличен с повече от 70 награди, над 15 от които първи награди. Негови творби присъстват в музеи и частни колекции в множество европейски страни, както и в Китай, Канада, Тайланд, САЩ, Япония, Малайзия и други.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html