петък, 29 март 2024 г.

Почина голям приятел на България – Джон Лоутън от Юрая Хийп (снимки и видео)

Починал е вокалистът на групата „Юрая Хийп“ Джон Лоутън, съобщават музикантите на официалната страница на групата. Певецът е издъхнал на 29 юни, на 74-годишна възраст, но тъжната новина беше оповестена днес.

Джон Лоутън

От „Юрая Хийп“ публикуваха съобщение за нея и в официалния си профил в Туитър. В публикацията се казва още, че по желание на Лоутън, той ще бъде погребан на скромна церемония в тесен семеен кръг.

Бившият кмет на Каварна Цонко Цонев, който години наред организираше традиционния рокфест със звездното участие на Джон Лоутън, също сподели тъжната новина във Фейсбук. „На 29.06. си отиде Джон Лоутън! Мир на праха му!“, написа Цонев.

Джон Лоутън беше един от големите приятели на България. От 2004 година ежегодно изпълнява „July Morning“ на концертите в Каварна – Калиакра Рок Фест, които се състоят на зазоряване на 1 юли. Често участва и в други концерти в страната.

В края на 2008 г. участва в „Джон Лоутън представя…“, където разказва за миналото на Бургас и други градове – околности, традиции и обичаи. През 2011 г. взема участие в популярния български филм Love.net, като освен участието си допринася и с песента „Tonight“, която е включена в саундтрака към филма.

През януари 2012 година записва албум с Диана Експрес.

Справка в Уикипедия показва, че музикантът е роден на 11 юли 1946 г. в град Халифакс, Англия. Започва кариерата си в Норд Шийлдс в началото на 60-те години на 20 век с групата „The Deans“, които решават, че Джон трябва да е певецът.

След това отива в групата „West One“, а по-късно в „Stonewall“, в която участват Джон Майлс, Вик Малкълм (по-късно член на Geordie), и Пол Томпсън (по-късно член на Roxy Music).

През 1969 г. се премества в Западна Германия, където му предлагат работа като певец в култовата германска рок група Lucifer’s Friend (’69-’76 & ’79–’95), с които записва 9 студийни албума.

През 1976 г. се присъединява към групата Юрая Хийп (Uriah Heep), с които записва албумите „Innocent Victim“, „Firefly“, „Fallen Angel“ и „Live ’79“ и в продължение на 4 години изнасят концерти в Европа и САЩ.

През дългата си кариера работи с някои от най-големите имена на рока, включително с Роджър Гловър – „Butterfly Ball“ на живо в Роял Албърт Хол през 1975 година с Дейвид Ковърдейл, Глен Хюз, Иън Гилън и Туиги.

Джон сформира GunHill, преименувана през 1994 година на JLB – John Lawton Band, с която прави турнета във Великобритания и Европа.

През май 2006 година Джон и холандският китарист Жан Дюме (преди това от Focus) създават OTR (On The Rocks), в която участват бразилските музиканти Ней Консейсао – бас, Шанде Фигейредо – барабани, Марвио Сирибели – клавир. Новият им албум „Mamonama“ излиза през октомври 2008 година.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html