сряда, 24 април 2024 г.

Стефан Янев заварил драма в Министерския съвет

Служебният премиер Стефан Янев поел ролята без високи очаквания, но бил поразен от мащаба на това, което заварил. Не очаквал нещата да са толкова драматични, заяви той в интервю за БНР.

„Не броя дните от поемането на властта, но лесно може да се сметне от 12 май насам. Усещането е, че са минали, ако не години, то поне месеци в усилена работа в търсене на решения, които невинаги са лесни и за които невинаги има време“, посочи Янев.

„Това, което заварихме, вече е пред очите на обществото. Дали е узаконен хаос, дали е картина, която трябва да ни притеснява? Със сигурност да. Не бих казал, че съм очаквал да заваря нещо по-различно. Очакванията ми не бяха високи, но ме порази мащабът на това, което заварихме. Не очаквах нещата да са толкова драматични. Картината не е добра, но тази картина не е до голяма степен неизвестна на нашите сънародници. Ние сме знаели, че нещо не е както трябва, но сега виждаме мащаба. Това не е ревизия, защото не сме си поставяли такава задача. Времето е малко и не ни е това задачата. Задачата ни е да подготвим изборите и се опитваме там да съсредоточим усилията си, но казахме на хората, че ще бъдем открити и прозрачни и ще ги запознаваме с това, което заварваме“, каза служебният премиер.

„Там, където известните до момента данни дават основания за данни за нарушения или престъпления, вече са предадени на компетентните органи. Това не ни е основната задача и не бързаме да демонстрираме нещо, което не е доказано. Има вече документи, които са дадени в прокуратурата, може би ще има и други, но когато бъдат дадени, тогава ще бъдат оповестени“, посочи той.

„Заварихме бюджет, в който имаше и има пари, но те са в пера, които не вършат необходимостта от извършване на социални плащания и развиване на определени политики, които са важни от социална гледна точка. Примерът е с антиковид мерките. Изплащането на допълнителното възнаграждение на лекарите беше решен до края на месец април, така беше и с 50-те лв. към пенсиите, които се наложиха като практика. Нашите усилия са насочени натам, че в рамките на бюджета и закона да бъдат осигурени тези социални плащания. Това не може да става непрекъснато, но взехме почти 500 млн. от сметките на „Автомагистрали“, където са оставени средства, необходими за разплащане на всички текущи дейности по строителството до края на годината, а другите пари пренасочихме към централния бюджет и започна тяхното преразпределение за мярката 60/40, пенсионерите и медиците“, заяви премиерът.

„В момента министър Стойчо Кацаров и неговият екип подготвят един план за реакция в следващите месеци, ако се промени обстановката и се появи нова вълна от COVID. Този план ще бъде представен следващата седмица. Кризата ще бъде много по-малка, ако имаме по-голям процент ваксинирани хора и сме по-близо до стадния имунитет. Ваксинацията е важна и трябва да убедим хората. Обсъжда се възможността за стимули – при ваксиниране с втора игла на ваксинирания човек да се дават някакви ваучери например. Няма едно решение, което да е универсално за всички“, допълни той.

По думите му не е вярно, че България трябва да бракува 20 000 дози ваксини заради изтекъл срок на годност. Според него има възможност в бъдеще да сме изправени пред риска да се бракуват ваксини, но се взимат необходимите мерки в това отношение. Той посочи, че се търси вариант да се дарят излишни ваксини.

„Войната с купения вот е в разгара си. Тук не говорим за война, а за методична дейност на правоохранителните органи, които имат своите познания по темата, източници и възможности и правят необходимото, за да предотвратят това грозно явление, което на практика подкопава демокрацията, подменя реалния вот на хората. Длъжни сме да направим всичко по силите си, за да го минимизираме, ако не успеем да го предотвратим напълно и да предоставим усещането на хората, че техният вот е отишъл където те са пожелали, защото това е силата на демократичния избор – на отделния човек да изрази своето конституционно задължение и възможност да определи накъде иска да върви държавата“, обясни Стефан Янев.

„Служебното правителство се опитваме и работим в рамките на закона и в рамките на правомощията, които имат правоохранителните органи. Те са отворени за институционално взаимодействие с обвинението, съда и всички органи на държавната власт, които имат отношение. Ако държавното обвинение казва едно или друго, те трябва да бъдат питани какви са мотивите им. Изразявам подкрепа към ръководството на МВР и министър Рашков за това, че правят необходимото в рамките на закона да се борят с това явление, което е неприсъщо на демократична държава в 21. век. Смятам, че ще има ефект, защото важното е, че оценката на всички тези действия я дава обществото. Когато то види, че неговите изконни права се защитават с всички средства на държавата, независимо от крайния резултат, обществото ще оцени усилията и това, че изпълнителната власт и хората, които са активни, милеят за Родината и искат да защитават националния интерес и тази наша държава с хилядолетна история да има бъдеще и да просперира, разчитат точно на това – на действия на изпълнителната власт, които отразяват техните желания и тяхното разбиране за правова държава и реални правила“, допълни Янев.

„Много години говорим за машинен вот. Уникалното на тези избори е, че за първи път ще бъде проведен масово машинен вот. Уникално е, че партиите, които са представени в ЦИК, дават заявка, че нещо в системата може да се счупи или да се манипулира самият процес. Странно е, защото партиите имат възможност да следят този процес отвътре детайлно. Целият път и последователността на действията се контролира и предопределя от ЦИК и ако партиите, които имат претенции, че може да стане манипулация, не са представени в ЦИК, аз бих ги поканил на специален брифинг, за да им се обясни този процес, но е странно, че те са представени в ЦИК“, каза още премиерът.

„Преобладава логиката, че тези, които говорят най-много, че вотът може да бъде манипулиран, се опасяват, че социологията, която им дава в момента определени посоки, не е това, което се представя, и по този начин те подготвят привържениците си за различни резултати от тези, които се очакват. Това не е достатъчно, за да убеди хората, че няма да има манипулации, но все пак забелязвам и тенденцията на друг тип поведение – хората открито заявяват, че страхът ги напуска. Виждам и отношението на бизнеса. Чувам от тях, че през управлението на служебното правителство те са поели най-сетне глътка въздух“, допълни Янев.

„Няколко пъти имах възможност да кажа, че в нашия политически живот се получава една отдалеченост и неангажираност на хората с политическия живот, партийния живот. Този феномен не изглежда да е универсален български. Подобен феномен се наблюдава и в западните общества, които даваме за пример. Политическото представителство в момента е в криза. От една страна, е лидерската криза, при която има по-малко политика в политиката, бюрократи се превръщат много лесно в политици, но работят в техния си технократски режим на работа и гледат от днес за утре“, каза служебният министър-председател.

Според него ролята на политика е да бъде визионер, да има визия и да предлага решения с 10 или 20-годишна перспектива. Това липсва в българския политически живот и в отношенията между партиите и хората. Партиите трябва да чуят хората. Хората трябва да бъдат водещи и да казват „ние искаме това“ на партиите и партиите да следват хората, а не обратното. Това е дебат в перспектива, който ще се води и ще се развива пред очите ни.

„Моите очаквания са, че в следващото 46-о народно събрание ще има такъв тип говорене и отношения, които ще предстои да се изграждат – кой какво ще заимства и какво ще прави, където гражданското общество е от едната страна, а партиите – от другата. Взаимодействието между партиите и гражданското общество е ключ към успеха за всяко едно управление. Не чистият баланс как ще се направи едно коалиционно управление, а степента, в която комуникацията между партиите и гражданското общество е гарантирана“, заяви Янев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html