петък, 26 април 2024 г.

Като на кино! Мозъкът може да пътешества във времето

Човешкият мозък е способен да пътува във времето. До това заключение стигнаха учени от Франция и Холандия в научна разработка, чиито резултати са публикувани в Journal of Neuroscience.

Изследователите предполагат, че мозъкът има вътрешен поток от време, който не може да бъде повлиян отвън. За да провери тяхната теория, екип от учени изследва мозъка на хора с устойчива на лекарства епилепсия, които вече се нуждаят от електродни импланти.

В резултат на експеримента специалистите са установили, че човешкият мозък измерва епизодични движения, които пораждат протичането на времето в нашето съзнание. Това е определено чрез свързване на специални електроди към човешкия мозък. Оказва се, че в даден момент от органа се активират така наречените временни клетки. Тези клетки реагират на вътрешно усещане за последователността на събитията.

Оттук и заключението, че човек е способен на „пътуване във времето“, въпреки че е различно от това, което сме свикнали да виждаме във филмите. И най-вероятно някой вече е успял да извърши такова пътуване много пъти.

По-рано учени от Университета в Сидни и Японския национален институт по материалознание (NIMS) създадоха изкуствен аналог на мислещия човешки мозък. Изследователите са открили, че изкуствената мрежа от нанопроводници може, подобно на биологичния мозък, да реагира на електрическа стимулация.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html