четвъртък, 25 април 2024 г.

Двама китайци отскочиха до открития космос

Първата китайска разходка в открития космос бе извършена днес от двама космонавти (или тайкунавти, както ги наричат в Китай), които излязоха, за да извършат дейности по новата орбитална станция на страната, предаде АФП.

сн. Weibo

През юни към станцията „Тянгун“ бяха изстреляни трима китайци, като по план те трябва да останат на нея три месеца – най-дългата китайска мисия в Космоса с екипаж.

Днес сутринта двама от тях излязоха от основния модул на станцията „Тянхъ“, съобщи Китайската космическа агенция за пилотирани полети. Първият от тях – Лю Бомин, бе преместен с механична ръка до мястото на работа, а другият – Тан Хонбо, се изкачи отстрани през люка. Във видеоклип Лю заяви при напускане на модула: „Еха, тук навън е така хубаво“.

Мисията на двамата астронавти включва издигане на панорамна камера извън „Тянхъ“, както и тестване на роботизираната ръка, която ще бъде използвана за преместване на бъдещи модули около станцията, съобщиха китайски държавни медии.

Телевизионни кадри показаха как тайкунавтите се готвят за космическата разходка, обличайки скафандри и извършвайки здравни прегледи по време на упражнения. По-късно бе показано как екипажът отваря люка, като двамата напускат модула поотделно с новите скафандри, всеки от които е с тегло около 130 кг.

Също така за първи път след 2008 г. китайски астронавти напускат кораба си. Тогава командирът Чжай Чжъган направи Китай третата страна в света, след САЩ и Русия, извършила разходка в открития Космос.

Китайската космическа агенция планира общо 11 изстрелвания до края на следващата година, включително три пилотирани, с които орбиталната станция ще бъде разширена с два лабораторни модула, както и за доставки до нея.

На борда на „Тянхъ“ освен Лю и Тан се намира командирът Не Хайшън – пилот с отличия от китайските ВВС, участвал вече в две космически мисии. От борда той оказва подкрепа на колегите си в открития Космос.

Амбициите на Китай за изграждане на своя орбитална станция частично бяха подхранени от забраната на САЩ за изпращане на техни астронавти до Международната космическа станция (МКС) – проект с участието на САЩ, Русия, Европа, Канада и Япония.

По план МКС трябва да спре да се използва след 2024 г., въпреки че НАСА обяви, че тя потенциално може да остане да функционира до 2028 г.

Очаква се „Тянгун“ да действа най-малко 10 години, като Китай заяви, че е отворен за международно сътрудничество по отношение на станцията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html