вторник, 23 април 2024 г.

Батков: Диксън ми беше съмнителен от първия ден

„Левски“ има нужда не от инвеститор, а от благодетел, който да не очаква печалба. Това е мнението на бившия собственик на „сините“ Тодор Батков.

Той заяви в предаването „120 минути“, че още в началото се е съмнявал в намеренията на британеца Джоузеф Диксън, който разкри, че би инвестирал 250 млн. долара в клуба, а във фокуса на проекта му беше изграждане на нов стадион с модерен търговски център. Преди дни от „Левски“ заявиха, че спират преговори с 31-годишния бизнесмен.

„Бях чул, че има някакви разговори, но не знам подробности. Изненадах се от това, което съобщи Наско на Могилката на 24 май. Вечерта се видяхме, той ми разказа накратко. Аз изразих съмнение. Все пак 30 години съм корпоративен адвокат, ръководя голяма адвокатска къща, имаме опит от повечето големи сделки. Някак си не ми се връзва. Първо, България е рискова страна, второ, покупателната способност е доста ниска, трето – да, „Левски“ е най-голямата марка, но има… не знаем колко задължения, които трябва да бъдат покрити. „Левски“ трябва да генерира отнякъде минимум 10-12 млн. лева, за да може да се издържа. Едва след това идва инвестицията, която сама по себе си също е рискова. Особено ако ползва кредитни пари. Той не взима сам решенията. Всичко това го проверява банката“, каза Батков и добави:

„На този етап в България все още е нужен благодетел. Вземете водещите отбори. Домусчеви са благодетели на „Лудогорец“, въпреки че там генерират немалко приходи от участие в евротурните, и то не малко, но според мен всяка година наливат, и то здраво. Не знам колко. ЦСКА по същия начин, другото ЦСКА по същия начин, държавата – в „Берое“ и „Ботев“ Враца. В България е ниско платежоспособното търсене“

Адвокатът заяви категорично, че липсата на информация от страна на ръководството на клуба не мотивира феновете да помагат в трудната ситуация.

„Не искам да злобея, но… Може би адвокатите, които клубът и Наско са наели, трябваше да предупредят. Човек, който идва да инвестира собствени пари или носи чужди пари, които са му поверени, той се усеща. Все пак ние сме хора на години и с опит. Не искам да го обвинявам момчето. Може би желанието той си го е представил за действителност. Много е зле ситуацията. Аз не съм на себе си от няколко дни. Всеки втори ме пита „Какво става с „Левски“?“. Тревожно е положението и аз мисля, че мълчанието не помага на никого. Увеличават се въпросите. Да излязат от клуба и да кажат: „Скъпи левскари, ситуацията е тази и тази. Моля ви, помогнете. Кой с каквото може“. Да обявят отделни сметки. Ако искаш да дариш на школата – тази сметка, ако искаш, на първия отбор… Ние нямаме първи отбор, имаме 12 футболисти“, заяви Батков.

Що се отнася до стадион „Георги Аспарухов“, Батков е убеден, че инвестиция като представената от Диксън е възможна и без намесата на държавата.

„Държавата няма отношение. Нашите стадиони са частна държавна собственост и са предоставени на клуба. Нормативната база позволява, ако клубът има желание, да поиска и да му бъде отредено право на строеж, което е възмездно. До 500 000 лв. е без търг и конкурс, над тази сума трябва да има цялостна процедура. Тук може би трябва да се пипне законът. Когато ние започнахме да правим злополучния „А“ сектор, за да не отидем на публична процедура и примерно, да дойде подставено лице на ЦСКА и да ни иска стадиона, ние платихме за 22 години 500 000 лв. Като цяло няма кой знае каква пречка“, каза той.

В края бившият собственик се обърна към феновете с призив:

„Да не губят вяра. „Левски“ го е имало и ще го има. Държавата няма какво да ни даде повече. Свърши тази работа с раздаването на пари и голи обещания. И казвам на феновете да отидат да гласуват“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html