сряда, 24 април 2024 г.

„Сцена на вековете“ представя опера, балет, симфония и мюзикъл

Балетът „Спящата красавица“ на Държавна опера Стара Загора

Във Велико Търново за шеста поредна година тази вечер се открива фестивалът „Сцена на вековете“. 15 заглавия от света на операта, балета, симфоничната музика и мюзикъла ще зарадват почитателите на оперното изкуство и ще представят най-добрите заглавия от репертоара на оперните театри в цялата страна, предаде БНР.

Откриването е с балета „Спящата красавица“ на Държавна опера-Стара Загора.

„Сцена на вековете – с поглед към бъдещето“ е новата част в тазгодишното издание на фестивала. За първи път като изненада в програмата на 5 юли на голямата сцена в Двореца на Царевец ще излезе Балетна школа „Класика“ при Народно читалище „Надежда – 1869“ – Велико Търново, със спектакъла „Лешникотрошачката“. На 27 юли столичната вокална група ‘’Бон-Бон Мюзик“ ще представи „Пепеляшка“. Другата изненада е майсторски клас, който ще проведе световната оперна прима Красимира Стоянова, а заключителният концерт на младите дарования ще е на 23 август в МДТ „Константин Кисимов“, споделя маестро Владимир Бошнаков, артистичен директор на фестивала.

Фестивалът „Сцена на вековете“ е с дълга традиция и датира от 1985 година. През 2008 година отново се възстановява и представя най-добрите и нови заглавия от репертоара на оперните театри в България на екстериорна обстановка.

„Тази сцена е натоварена исторически с факта, че винаги са поставяни там значими заглавия, това историческо място акумулира национална енергия. Радвам се, че има такива състави и трупи, които продължават да се занимават с класическа музика, с класически танц, класически театър и сред младите хора има хора, които се занимават с изкуство и се развиват. Надявам се и пожелавам винаги програмата ни да е толкова богата, колкото е и тази година“, казва Бошнаков.

По традиция съпътстващата фестивална програма е в Летния театър и включва концертите „Sting the Opera“ на Държавна опера Стара Загора и Военния биг бенд, „Да послушаме кино“ на Хилда Казасян и Плевенската филхармония и “Symphony Way” с участието на Васил Петров и „Симфониета“ – Враца.

Какво е най-интересното от програмата, какви ще бъдат изненадите на това издание, и каква тенденция утвърждава един подобен фестивал, чуйте в интервюто на Ангелина Грозева с маестро Владимир Бошнаков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html