събота, 27 април 2024 г.

Рашков: Подслушвани са стотици протестиращи, ще дам информация след изборите

Подслушваните по време на протестите срещу правителството и главния прокурор миналата година се оказват стотици граждани. Това съобщава вътрешният министър Бойко Рашков пред „Медиапул“, позовавайки се на данни от МВР. Според него проследяваните с технически способи „не са, както в началото се казвало – 30, 50, 70, а стотици“.

След встъпването в длъжност на служебното правителство през месец май тази година беше изнесена информация, че през 2020 г. управляващите са подслушвали опозиционни политици, както и протестиращи граждани. Основанието е било, че демонстрантите организират „преврат“ срещу управлението.

Бойко Рашков твърди, че в министерството вече е събрана достатъчно информация за това, но няма да я обяви преди изборите. „Ние имаме тази яснота, но няма да я обявяваме информацията сега, а ще изчакаме да се състави новото Народно събрание и ще представим цялата информация на съответната специализирана комисия, която ще има достъп до нея. Там ще има представители на различни политически партии. Представяте ли си, ако аз сега обявя тази информация, какво ще последва?“, казва Рашков.

Той казва още, че „българската прокуратура има много активно поведение в защита на предишното държавно ръководство“. И допълва, че от документите, с които се е запознал, според органите на реда протестиращите са извършвали престъпление „против сигурността на републиката“.

Рашков напомня, че в своя публична изява лидерът на ГЕРБ и бивш министър-председател Борисов е използвал израза „преврат“. „Това кореспондира в много голяма степен с това, което аз съм прочел в едно постановление на Специализираната прокуратура, където пише точно това. Нищо случайно няма. Това е основанието да се използват СРС-та срещу стотици български граждани.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html