петък, 29 март 2024 г.

От днес ЕС забранява употребата на пластмасови продукти

 

От днес някои пластмасови продукти за еднократна употреба са забранени в ЕС. Това са еднократните прибори за хранене, чинии, сламки, бъркалки, пластмасовите дръжки за клечки за уши, както и пръчки за балони.

Целта на влизащата в сила европейска директива е да се намали замърсяването с пластмаса. 86% от отпадъците по плажовете в ЕС са пластмасови продукти за еднократна употреба, като частици от тях се откриват и в морските обитатели.

В България, за да влезе в сила забраната, първо трябва да се приеме съответната наредба, която се очаква да влезе в сила най-късно в началото на септември, поясняват от Министерството на околната среда.

Как ще реагира „пластмасовият“ бизнес

Преди 70 години пластмасата промени света ни веднъж завинаги, а днес сме изправени пред дилема. От една страна, тя е евтина, устойчива, многофункционална, даде тласък на редица индустрии. От друга страна, нейната практическа безсмъртност се оказа огромен проблем.

Голямата търговска общност в света реши да направи нещо по въпроса. През лятото на 2019 г. беше приета директива за намаляването на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда.

Новото законодателство предизвика силен интерес на всички по веригата – производители, търговци на дребно и потребители. Но дори да изглежда като промяна на бизнес модел (и краят на определени практики), това е много малка и плаха стъпка в борбата с пластмасата. Прогнозите показват, че се очаква ръст на производството и потреблението на пластмаса. А забраната на едни продукти най-вероятно ще доведе до замяната им с нови. Ограниченията обаче доведоха до ново повдигане на темата за рециклирането, което не може да се похвали с големи успехи, и за генералното намаляване на пластмасата на различните нива – общество, бизнес и отделен индивид.

В Европейската пластмасова индустрия работят повече от 1.6 милиона души в около 50 000 малки и средни компании, създавайки оборот от 260 милиарда евро годишно. В България в тази област работят 50 компании.

От организацията European Plastic Converters EuPC, която обединява бранша в Европа, излязоха с позиция, че решенията за забрана на пластмаси се вземат, без да се отчита въздействието върху околната среда на избрания заместващ материал или дали има подходяща инфраструктура за събиране и третиране.

Индустрията има съмнения дали дървените прибори и бамбуковите клечки за уши ще бъдат по-екосъобразни или по-безопасни за здравето, като ще се използват естествени материали.

 

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html