16.1 C
София
неделя, 2 октомври 2022 г.

Може ли еврозоната да стане втори Шенген за България?

Тази седмица служебното правителство заедно с БНБ препотвърди курса към въвеждане на еврото в България на 1 януари 2024 г. без преходен период. Конкретната дата бе записана официално за първи път в документ на Министерството на финансите. Банкерът Левон Хампарцумян вижда похвална амбиция във фиксирането на датата, но и някои проблеми, които може да възникнат, преди още да сме тръгнали да пазаруваме с евро в кварталния магазин.

Левон Хампарцумян, кадър бТВ

„Най-опасно е да не изпаднем в ситуация като Шенген, когато техническите критерии са изпълнени, но политическите и репутационните ни пречат да влезем вътре“, посочи Левон Хампарцумян. Според него по същия начин присъединяването към еврото е икономически, но и политически процес.

Според Левон Хампарцумян рискът да се вдигнат цените е минимален, тъй като до голяма степен, ако някой посегне на цените, конкурентите ще реагират. „Един бърз преход би помогнал за се минимизират такива ефекти, защото хората просто могат да откажат да купуват стока или услуга, която някой е направил много скъпа“, смята банкерът.

Според Хампарцумян е похвална амбицията на управляващите, но дали ще се изпълни, зависи от това какво ще направим. Еврото или левът са само измерители на нашия икономически успех и неуспех, подчерта пред бТВ банкерът, който е и настоящият председател на Българския форум на бизнес лидерите.

„Колкото по-добре се развива икономиката и имаме доверието на нашите колеги и партньори в еврозоната, толкова по-лесно и бързо ще стане“, посочи Левон Хампарцумян. По думите му на ниво физически лица и компании ние сме приели съществена част на това да бъдем в еврозоната.

„Когато се приеме еврото, ще има позитивни ефекти – ще се намалят трансакционните разходи на компаниите, няма да се превалутират неща, това са разходи, които тежат“, отбеляза банкерът.

„Преходният период за присъединяване е там, където валутите са с плаващи курсове. Нашата е фиксирана от 20 и няколко години, ние в момента сме в преходния период“, обясни още банкерът.

„Част от нещата на българския пазар вече са в евро – жилища, понякога коли, други инвестиционни стоки също. По някакъв начин вече сме свикнали с прехода евро – лев, в съседни държави до нас си харчим спокойно евро“, каза той.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html