вторник, 16 април 2024 г.

Министър Гълъб Донев си пожела други да повишават пенсиите

Според вицепремиера и социален министър Гълъб Донев още едно повишаване на пенсиите до края на годината е възможно, но само при действащ парламент и при редовно правителство. По думите му трябва да се вземе политическо решение по какъв начин може да се направи актуализация в бюджета на Държавното обществено осигуряване и централния бюджет, за да може очакванията на хората да бъдат постигнати”.

Гълъб Донев, кадър Нова телевизия

Гълъб Донев обяви, че в момента служебното правителство подготвя предложения, за да покаже какви са вариантите, по които би могла да се направи справедлива актуализация в бюджета на Държавното обществено осигуряване в частта за пенсиите.

Идеята е тези 50 лв., които сега се дават като добавка на пенсионерите, да влязат в пенсиите по определена формула. Донев обясни обаче, че това е изключително трудно, защото няма как механично да се пренесат в размера на пенсиите, а трябва да се намери формулата, с която да не се нарушат принципите в осигурителната система. А през годините много пъти са нарушавани и затова е много чувствителна темата, когато започне да се говори за увеличение на пенсиите.

По-справедливата формула според Донев е да се използва коефициентът за трудов стаж.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html