петък, 26 април 2024 г.

24 филма ще се борят в Кан, един е с Мария Бакалова

След една година, в която киносалоните бяха временно затворени, а големите студия спряха работа по новите си филми и сериали, фестивал в Кан все пак ще има. И то съвсем скоро, а сред лентите, които ще бъдат показани на престижния форум, ще има и българско заглавие. Това ще е драмата “Сестри” – вторият пълнометражен филм на Мина Милева и Весела Казакова.

В нея роля има Мария Бакалова – първата българска актриса, номинирана за “Оскар”. На фестивала в Кан българският филм ще е със заглавието Women do cry (Жените наистина плачат) и ще бъде включен в програмата “Особен поглед” заедно с още 17 други ленти.

Тази секция се завръща към оригиналния си фокус върху експерименталното кино, каза генералният и артистичен директор на фестивала Тиери Фремо на пресконференция в Париж, когато обяви и последните новини около форума.

За престижните награди “Златна палма” ще се състезават 24 филма. Един от тях е френско-американската музикална комедия “Анет”, с която ще бъде открит фестивалът на 6 юли. В главните роли са звездите Марион Котийар и Адам Драйвър, музиката е на популярния рок дует от 70-те години Sparks. Музикантите са и сред сценаристите на филма.

Сред най-чаканите филми е и “Бенедета” на ветерана Пол Верховен. Той представя историята на италианска монахиня, която има видения. Тя се сближава с друга жена и отношенията им преминават в романтична любовна история, която се развива на фона на епидемия.

На фестивала в Кан Шон Пен ще представи “Денят на флага”. Това е разказ за двойствения живот на изпечен мошеник – фалшификатор на пари и банков обирджия, който прави всичко, за да издържа дъщеря си.

Председател на журито, което ще оценява 24-те заглавия, е същият режисьор, който трябваше да оглави фестивала миналата година – Спайк Лий. Той е първият цветнокож президент в историята на форума. Американската актриса, режисьорка и продуцентка Джоди Фостър ще е специален гост на церемонията и ще получи почетна “Златна палма”.

Първата ѝ поява на форума на Лазурния бряг е през 1976 г. Тогава 13-годишната Джоди влиза във фестивалния дворец в Кан и представя “Шофьор на такси” на Мартин Скорсезе. В лентата, в която главната роля се изпълнява от Робърт де Ниро, Фостър играе проститутката Ирис.

Преди да отиде на снимачната площадка на “Шофьор на такси”, Джоди минава през психологически тестове – от екипа искат да са сигурни, че може да се справи с тежката роля на такава крехка възраст. Тогава филмът печели “Златна палма”, а сега, 45 г. по-късно, Фостър ще получи почетно отличие за собствените си постижения.

Фестивалът в Кан обикновено се провежда всяка година през май. Миналогодишното му издание се отмени заради пандемията от коронавируса, а тазгодишното се отложи с няколко месеца, за да бъдат сигурни организаторите, че всичко вече ще мине по план.

Директорът на форума Тиеро Фремо обясни, че ще има партита и събирания на вечери, но противоепидемичните мерки ще се спазват навсякъде. “Няма да се целуваме на червения килим”, обясни той преди дни.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html