19.6 C
София
събота, 24 септември 2022 г.

Мораториум върху екзекуциите в САЩ заради „несъразмерност“ към чернокожите

Правосъдният министър на САЩ Мерик Гарланд обяви, че налага мораториум върху федералните екзекуции, докато министерството на правосъдието прави преглед на смъртното наказание, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. По време на предизборната си кампания президентът Джо Байдън обеща да подкрепи законодателство за спиране на смъртното наказание, въпреки че в миналото е бил негов поддръжник.

„Министерството на правосъдието трябва да гарантира, че всеки във федералната наказателна правосъдна система не само се ползва от правата, осигурени от Конституцията и законите на САЩ, но и получава справедливо и хуманно отношение“, каза Гарланд. „Това задължение има особена сила в случаите на смъртно наказание“, заяви той.

При своето изслушване пред Сената за утвърждаване като министър през февруари Гарланд изрази опасения, че се екзекутират невинни хора и че смъртното наказание е несъразмерно прилагано върху чернокожите американци.

По време на предизборната си кампания президентът Джо Байдън обеща да подкрепи законодателство за спиране на смъртното наказание.  Неговото правителство е подложено на все по-голям натиск от адвокати по наказателно право да възобнови мораториума върху смъртното наказание на федерално ниво, след като в последните шест месеца от управлението на предишния президент Доналд Тръмп бяха изпълнени 13 екзекуции.

Въпросът е неудобен за Байдън, който в миналото е бил поддръжник на смъртното наказание. През 1994 г. той помогна за изработването на закони, добавили 60 федерални престъпления, които могат да бъдат наказани със смърт, но по-късно призна, че тези закони са имали несъразмерно въздействие върху чернокожите.

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html