5.8 C
София
неделя, 25 септември 2022 г.

Закриха и Националния ваксинационен щаб

Националният ваксинационен щаб преустановява дейността си, реши на свое заседание Министерският съвет, съобщиха от пресслужбата на служебния кабинет.


Разпоредбата на чл. 45, ал. 1 от Закона за администрацията дава възможност на министъра при необходимост от консултативна помощ от външни експерти за решаване на проблеми от специалната му компетентност да създава съвети като експертни консултативни звена.

С оглед на това за подпомагане на дейностите по ваксиниране в страната се създава консултативен съвет по ваксини от експерти с по-широка експертиза и с по-широка обществена представителност, който да подпомага министъра на здравеопазването в организирането и провеждането на ваксинациите, изготвянето на обществена информация и осъществяването на комуникация с цел повишаване на доверието във ваксинацията и постигането на висок ваксинационен обхват в страната, се посочва в прессъобщението.

Кабинетът прие и постановление за одобряване на допълнителни разходи и трансфери в размер на 35 000 000 лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г.

Това се налага поради удължeния срок на извънредната епидемична обстановка до 31 юли 2021 г. и необходимостта да се осигури устойчивост на мярката за предоставяне на допълнителни възнаграждения на медицинския и немедицинския персонал, пряко зает с изпълнение на дейностите, свързани с мерките за превенция и борба с COVID-19.

Осигуряването на ежемесечно допълнително възнаграждение за медиците на първа линия в размер на 1000 лева нетно е една от най-ефективните предприети мерки за справяне със ситуацията с разпространението на COVID-19 и основна предпоставка за задържане на така дефицитните кадри.

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html