петък, 26 април 2024 г.

Компютър прави 415 000 000 000 000 000 изчисления в секунда

Суперкомпютърът „Фугаку“ продължава да бъде най-бързата изчислителна машина в света, пише в. „Никеи“, цитиран от ТАСС. Това е потвърдено от експерти от международния проект „Топ-500“, който определя най-мощните суперкомпютри на планетата.

„Фугаку“ беше признат за най-бързият компютър в света през юни 2020 г., а през ноември статутът му беше потвърден. Тогава САЩ и Китай обявиха, че планират да пуснат още по-бърз суперкомпютър.

„Фугаку“ заработи с пълната си мощност през март т.г. в изчислителния център на японския държавен Институт за природни науки „Рикен“ в град Кобе.

Суперкомпютърът е създаден от корпорацията „Фуджицу“ съвместно със специалисти от „Рикен“.

Машината може да извършва повече от 415 квадрилиона изчисления в секунда. Това превишава 2,8 пъти скоростта на американския суперкомпютър „Съмит“, който заемаше първо място в световната класация, а сега е на втора позиция. На трето място също фигурира американски суперкомпютър, а на четвърта и пета позиция са поставени китайски машини.

В момента „Фугаку“ участва в над сто различни изследователски проекта, като сред тях има такива, които са свързани с пандемията, изкуствения интелект и прогнозирането на времето.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html