20.3 C
София
събота, 1 октомври 2022 г.

Стойчо Кацаров: Може да има нова вълна от К-19 през лятото

Това, че България е с ниски показатели по разпространение на коронавируса, не бива да ни успокоява. Не се изключва нова вълна през лятото, ако ситуацията с вируса се влоши. Това заяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по БНТ. Според него здравната система у нас има нужда от по-добра организация.

Стойчо Кацаров, кадър бТВ

„Много са нещата, които могат да бъдат променени. В моя кратък мандат това няма как да се случи, но се опитах заедно с колегите от Здравната каса и Лекарския съюз да дадем посока. Посока в това да се премахнат ненужните изисквания, да се премахнат лимитите, да се овласти пациентът, да се включи пациентът в контрола на медицинските дейности и по този начин той да стане важният човек в системата. В тази посока трябва да са промените“, заяви министърът на здравеопазването.

По думите му сега България се намира в зелената зона сред страните в Европа, които са с най-ниски показатели по отношение на вируса, но това не трябва да ни успокоявя. Той сподели, че една нова вълна може да ни върне в позицията от пролетта и да сложи край на туристическия сезон.

„Ние нямаме пълен контрол върху разпространението на вируса и инфекцията. Вече регистрирахме появата на индийски щам. Ако този процес продължи, не можем да изключим със сигурност вълна, включително и през лятото. Единственият начин да се предпазим от последваща вълна и неприятности си остава ваксинацията“, допълни той.

Кацаров коментира, че засега не се налага да се прилагат други ограничителни мерки. „Ние следим внимателно разпространението на вируса, честотата на заболяванията и в зависимост от това периодично намаляваме ограничителните мерки“, каза министърът.

По отношение на носенето на маски Кацаров заяви, че ако продължим да се движим в зелената зона, е възможно да се разшири обхватът на ваксинирани хора, които да се движат без маски.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html