петък, 26 април 2024 г.

Прокуратурата даде Николай Малинов на съд за шпионаж

Спецпрокуратурата даде на съд за шпионаж лидера на движение „Русофили“ Николай Малинов, съобщиха от държавното обвинение. В момента той е председател и на политическа партия „Възраждане на Отечеството“.

Той е подведен под отговорност за това, че се поставил в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин с цел да издаде информация, представляваща държавна тайна.

Шпионският скандал с Малинов е от септември 2019г. Разследващите обясниха, че са открили негова докладна записка, в която подробно описва как геополитическата ориентация на България може да бъде променена от прозападна на проруска. Имало и конкретни стъпки как това да стане.

В документа се описва и как ключови предприятия, които преди фалита на КТБ бяха под контрола на Цветан Василев, трябва да останат в руската орбита. Споменават се Виваком, оръжейният завод „Дунарит“ и други.

Малко след като бе арестуван и пуснат под гаранция, Малинов бе в Москва, за да получи орден лично от президента Владимир Путин. Путин заяви тогава, че се надява Малинов да няма неприятности при завръщането си и заплаши, че ако това се случи, нямало да остане без последствия.

Съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд, който разреши тогава на Малинов да напусне страната, стана първият български гражданин, санкциониран от Вашингтон заради данни за корупция.

В хода на разследването са проведени множество процесуално-следствени действия – разпит на свидетели, претърсване, изземване и личен обиск, изготвени бяха две компютърно-технически експертизи, графологична експертиза на веществените доказателства, събрани са относими към предмета на доказване справки и документи.

Председателят на „Възраждане на Отечеството“ /русофили/ Николай Малинов е в коалицията на Жан Виденов „Ляв съюз за чиста и свята република“ и е начело на две листи – в 23 МИР София и Велико Търново.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html