вторник, 16 април 2024 г.

Блинкен: Русия да не използва енергетиката като оръжие

Русия не трябва да използва енергетиката като оръжие. Това заяви на съвместна пресконференция с германския външен министър Хайко Маас в Берлин държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Снимка Интернет

Той добави, че „Северен поток-2“ застрашава сигурността на съседна Украйна. По проекта за газопровод, който трябва да увеличи доставките на руски газ за Европа, особено Германия, Блинкен каза пред журналисти, че вижда проекта като заплаха за европейската енергийна сигурност.

Германия има различна гледна точка по този въпрос, добави Блинкен.

Той подчерта, че Германия и САЩ ще продължат да застават заедно срещу опасните и провокативни действия на Русия по въпроси като нападения на територията на Украйна, затваряне на руския опозиционер Алексей Навални и разпространяване на дезинформация сред западните демокрации.

По време на конференцията в Берлин той каза, че САЩ работят за стабилна и сигурна Либия, като обясни:

„Имаме възможност, която не сме имали през последните години, да помогнем наистина на Либия да продължи напред като сигурна, безопасна и суверенна държава.“

Хайко Маас заяви, че е щастлив от връщането на САЩ на международната и многостранна арена – позовавайки се на годините с Тръмп, добавяйки, че има нужда да застанат рамо до рамо на трансатлантическото ниво.

„Искаме устойчив мир и стабилност в Либия“, каза той.

Конференцията се фокусира върху три точки: изборите на 24 декември в Либия, изтеглянето на всички чужди сили и наемници и консолидацията на силите за сигурност в страната.

Относно преговорите с Иран за възобновяване на ядреното споразумение от 2015 г. Маас заяви, че във Виена са проведени интензивни преговори и е постигнат напредък, но някои трудности остават. Той каза, че ситуацията е много сложна след президентските избори миналия уикенд в Иран.

Подчертавайки, че никой не е доволен от сегашната ситуация в Украйна – с Русия, окупираща Крим, и подкрепяното от Русия сепаратистко насилие на изток в страната – той заяви, че трябва да се приложи Минското споразумение и е необходим нов динамизъм в Нормандския формат.

„Работим за провеждане на среща на ниво външни министри в Нормандския формат. Много е добре и полезно да имаме подкрепата на САЩ тук.“

Относно санкциите, предприети от САЩ, Канада, ЕС и Обединеното кралство срещу Беларус на фона на репресиите срещу опозиционните фигури, Маас каза: Ако поемем отговорност заедно, имаме много по-голям шанс нашите ценности да бъдат уважавани и прилагани в световен мащаб.

Подчертавайки важността от разработването на обща стратегия за Китай, той заяви, че ЕС е подсилил санкциите срещу Китай за нарушения на правата на човека в автономния район Синцзян, мястото, на което се съобщава за репресии срещу мюсюлманските уйгури.

Снимки: БГНЕС

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html