четвъртък, 28 март 2024 г.

Защо трябва да се плашим от индийския вариант на ковид

Проф. Радостина Александрова, вирусолог, кадър бТВ

Индийският вариант на COVID-19, наричан още Делта по новата класификация на СЗО, е с около 60% по-заразен от британския вариант, познат като Алфа, съобщи в интервю за бТВ вирусологът проф. Радостина Александрова и допълни, че е Делта е два пъти по-заразен от оригиналния вариант, който беше изолиран в китайския град Ухан.

По думите ѝ е спорно дали заразата протича по-тежко при него, но според някои е експерти е възможно да има усложнения.

„Факт е, че в някои области на Великобритания започва да се качва броят на хоспитализираните. Над 90% от случаите на Острова се дължат на варианта Делта. По-добре се приспособява, благодарение на мутациите, които е придобил – основно в шипчето“, уточни експертът.

Вирусологът обясни, че високите температури не влияят върху разпространението, като даде пример с Индия, където драматично нараства броят на случаите. Тя допълни, че експертите предупреждават страните, в които Делта е локализиран, да не подценяват ситуацията, защото той може да предизвика нова вълна.

„Особено в случаите, когато броят на ваксинираните не е достатъчно висок. Според експертите е напълно възможно ситуацията в България да се обърне и този вариант да обърне хода на пандемията. Никой от нас не бива да забравя, че през лятото трябва да се подготвим за есенно-зимния сезон“, допълни тя.

Проф. Александрова уточни, че секвенираното на генома на вирусите изисква време. По думите ѝ и в Индия, и във Великобритания е отнело между 4 и 6 седмици, за да може този вариант да измести останалите. Тя уточни, че Делта е навлязъл на Острова още през април, като е вероятно и в други страни да се стигне до подобна картина.

„Говори се, че има промени в клиниката при този вариант. Добре познатият ни симптом – загуба на вкус и обоняние – сега са отстъпили. Водещи са възпаленото гърло, хремата, главоболието. Засяга и съвсем млади хора между 12 и 20 г.“, допълни проф. Радостина Александрова.

Тя допълни, че според последните проучвания ваксината на „Пфайзер“ предпазва в над 80% от случаите срещу индийския вариант.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html